LJ - 01 600 27 85 / [email protected]   |   CE - 03 492 53 51 / [email protected]   |   MB - 02 228 16 00 / [email protected]

Ostani doma in naroči preko spleta - BREZPLAČNA DOSTAVA pri nakupu nad 40 €! ... Imaš vprašanje? Ni problema, pokliči nas! *** KLIKNI TUKAJ ***

Godala

Potrebujete godala?

Pri nas je na voljo širok izbor godal, lokov in pribora primernih za začetnike in zahtevnejše izvajalce.

Godala so glasbeni instrumenti, na katere godemo z lokom, kar povzroči nihanje strun. Strune s pomočjo resonančnega trupa ustvarijo zvok, zaradi tega godala razvrščamo v skupino kordofonih glasbil. Razen igranja z lokom lahko za igranje godal uporabimo brenkanje (tehnika, ki se imenuje pizzicato), v zadnjem času se v skladbah večkrat uporablja tudi ritmično tolčenje z roko po godalih.

V skupino godal štejemo naslednje glasbene inštrumente:

  • violine – so najmanjši godalni inštrument in se izmed vseh godal najpogosteje uporablja tudi kot solističen inštrument;
  • viole – so nekoliko večje kot violine in v orkestrih lepo dopolnjujejo manjše violine s svojim malce toplejšim zvokom;
  • violončela – tukaj gre že za večji preskok v velikosti, držimo jih v pokončni drži in igramo sede;
  • kontrabasi – so največji godalni inštrument, držimo jih v pokončni drži in igramo stoje.

Ko se prvič odločate za igranje godalnega inštrumenta, verjetno ne boste natančno vedeli, katerega izbrati. Sicer najbolj znano orkestrsko godalo je violina, morda pa boste raje imeli globlji glas viole ali igrali v še nižjih registrih z violončelom ali kontrabasom. Če imate priložnost, da vsakega preizkusite v programu glasbene šole, je to vsekakor vredno preučiti.

Ne glede na situacijo je res eno: za instrumente ni pravilnih ali napačnih odločitev. Preberite si osnovne informacije o violine, viole, violončela in basa, skupaj s kratko zgodovino vsakega in nekaj podrobnosti o tem, kako se na njih igra. S temi informacijami boste vi in/ali vaš otrok, ki šele vstopa v svet glasbe, bolje pripravljeni na premišljeno odločitev o izbiri godalnega inštrumenta.

Violina

Violina, kot najmanjši od štirih osnovnih skupin godal, proizvaja značilni zvok, ki je zelo primeren za igranje melodije. Zaradi tega je vodilni inštrument v katerem koli orkestru, ansamblu ali duetu in je priljubljen solistični inštrument. Violina je v klasičnem orkestru številčnejša od katerega koli drugega inštrumenta, kjer je njena vloga razdeljena na dva dela: prva violina (igra primarno melodijo) in druga violina (igra harmonijo).

Morda vas bo presenetilo, da so bile najzgodnejše različice violine pravzaprav tri strunski inštrumenti. Četrto struno je leta 1555 dodal italijanski izdelovalec Andrea Amati, da bi povečal obseg inštrumenta.

Zaradi svojevrstne dinamike violine si je prislužila sloves "kraljice orkestra", ki lahko igra raznolike melodije, od izjemno mehkih do močnih in dramatičnih. Znana je po svojih izjemnih dinamičnih zmožnostih in po svojem značilnem zvenu. Vse te lastnosti so prispevale k izjemnemu uspehu violine.

Čeprav je res, da so violine najmanjši instrument v družini orkestrskih godal, to še ne pomeni, da so vse enake velikosti. V resnici so violine v kar nekaj velikostih, od najmanjših modelov "1/32" do instrumentov v polni velikosti (pogosto imenovani "4/4"). Razlog za to je zelo preprost: violina se mora tesno prilagajati izvajalcu za pravilno igranje, zato različne velikosti omogočajo glasbenikom, da se začnejo učiti že v najbolj rosnih letih in med rastjo menjavajo vedno večje inštrumente.

Vse violine igramo tako, da jih držimo ob levo ramo in brado, leva roka pa podpira vrat instrumenta ter nadzoruje note in vibrato. Z vlečenjem loka po strunah (ali z brenkanjem, tehnika, znana kot "pizzicato"), le-te vibrirajo, kar proizvaja zvok.

Številni profesionalni glasbeniki se odločijo za igranje violine, vendar ni obvezno doseči profesionalne ravni. Violino lahko igrate za razvedrilo ali pa nastopate v prostem času, na primer v cerkvi ali v šoli. Pomembno je, da iz instrumenta izvlečete, kar vas zadovoljuje, kar je lahko tako preprosto kot enostavno uživanje v zvoku ali tako subjektivno kot je občutek zadovoljstva zaradi lastnega napredka. Zaradi tega je violina lahko dobra izbira.

Viola

Viola je instrument, ki izhaja iz violine, kar pojasnjuje, zakaj se po navadi pojavlja v orkestrih kot dopolnilo slednji. A se ne pustite zavesti: viola je zagotovo lahko samostojna kot solistični inštrument ali pa celo zavzame mesto violino v ansamblu, če glasba to dopušča. Viola je nekoliko večja od violine, z globljim, bolj odmevnim tonom, ki močno obogati celoten zvok godalne sekcije v zgornjem registru.

Zahvaljujoč svojemu polnemu zvoku, je viola nepogrešljiva za oblikovanje godalnega ansambla. Omogoča lep kontrast zvoku, ki ga ustvarjajo nekoliko manjše violine, in doda kontrapunkt, ki lahko občasno stopi v vodilno vlogo za bolj dinamično skladbo - lastnost, ki so jo izkoristili številni skladatelji. Če vas zanima dodajanje globine in značaja glasbi, je viola morda instrument za vas.

Violončelo

V primerjavi z violino in violo gre pri violončelu za večji preskok v velikosti inštrumenta. Je drugi največji godalni inštrument za kontrabasom in proizvaja zvok v precej nižjem registru kot violina ali viola. Violončelo tudi bolj pogosto uporablja tehnike "pizzicato" (brenkanje), pri čemer se še vedno najpogosteje igra z lokom. Večina glasbe, napisane za violončelo, bo zahtevala eno ali drugo tehniko igranja, vendar nekatere skladbe zahtevajo tudi preklapljanje med obema tehnikama igranja.

Vloga violončela v orkestru lahko vključuje spremljavo, harmonijo ali vodilno melodijo - včasih lahko menjuje vse te tri vloge v okviru ene same skladbe. Akustično sicer zaseda srednji zvočni spekter, lahko po potrebi preskoči tudi v višji ali nižji register. Violončelo je lahko vsestranski solistični inštrument, prav tako pa je ključnega pomena v godalnih sekcijah in kvartetih, zahvaljujoč sposobnosti proizvajanja precej široke palete različnih zvokov in melodij.

Kontrabas

Kontrabas je največji član družine godal. S svojim bogatim, globokim in mehkim tonom je bolj vsestranski, kot se zdi na prvi pogled – pomislite samo, kako pogosto ga v glavni vlogi uporabljajo jazz glasbeniki. V tem primeru se kontrabas običajno igra s "pizzicato" tehniko. V orkestrskem okolju ga je mogoče igrati z lokom ali "pizzicato", odvisno od izvajanega dela.

Simfonični orkestri in drugi godalni ansambli so še vedno najpogostejša okolja, kjer boste videli na delu kontrabas in jih praviloma vključujejo več, manjše skupine pa običajno vključujejo samo enega basista. Zaradi velike dinamike je kontrabas fantastičen spremljevalni inštrument in je običajno spregledan pri solističnem igranju, čeprav so dobri basisti sposobni tudi zelo virtuoznih solističnih vložkov. In ker so v glasbeni skupnosti vedno iskani dobri basisti, je bas pametna izbira za ambiciozne glasbenike.

V kategoriji Godala boste našli tudi širok izbor lokov in strun za godala in pa raznega pribora, kot so mostički, podbradniki, čistila in kolofonije, vijaki in mehanike, kobilice, struniki in fini uglaševalci, dušilci, noge za čela in kontrabase, odjemniki (pickupi) za godala, stojala za godala, kovčki in torbe za godala in pa ostali pripomočki in rezervni deli.

Top Seller
THOMASTIK 135B Dominant 4/4 strune za violino

THOMASTIK 135B, komplet strun za violino Dominant 4/4, največkrat uporabljane strune za violino, Dominant strune slovijo po svoji konstantni uglasitvi..

47,00€ 49,47€

Velikost: 1/​2Zvočnica: Masivna smrekaDno: JavorStranice: JavorUbiralka: PalisanderPribor: BagPierre Marin Amadeus Double Bass 1/2, bundle with bow an..

999,00€ 1.051,58€

Dowina Amadeus Čelo 3/4, v kompletu z lokom in torbo. Amadeus serija godal je primerna tako za začetnike, kakor tudi glasbenike z več znanja. Zaradi s..

660,00€ 694,74€

SV250 / 255 je zasnovan tako, da ustreza potrebam profesionalnega in visokokakovostnega ljubiteljskega izvajalca, ki želi ojačan zvok violine za vse v..

1.899,00€ 1.998,95€

THOMASTIK 135 Dominant 4/4 strune za violino

THOMASTIK 135, komplet strun za violino Dominant 135 4/4, največkrat uporabljane strune za violino, Dominant strune slovijo po svoji konstantni uglasi..

51,00€ 53,68€

Velikost: 4/​4Zvočnica: Masivna smrekaDno: Masivni javorStranice: Masivni javorUbiralka: EbenovinaThis violin belongs to the Pierre Marin series, whic..

520,00€ 547,37€

Velikost: 4/​4Zvočnica: Masivna smrekaDno: Masivni javorStranice: Masivni javorUbiralka: EbenovinaThis full-size (4/4) violin belongs to the Pierre Ma..

725,00€ 763,16€

Pierre Marin Amadeus Čelo 4/4, v kompletu z lokom in torbo. Amadeus serija godal je primerna tako za začetnike, kakor tudi glasbenike z več znanja. Za..

660,00€ 694,74€

LA BELLA RC-610 1/4 strune za kontrabas

Strune za kontrabas La Bella RC-610 so odlične za igranje z lokom ali pizzicato. Izdelane v ZDA. Odlikuje jih dolga življenska oba, intonačna točnost ..

120,00€ 126,32€

La Bella RC-610 strune za kontrabas, so priljubljene v različnih glasbenih zvrsteh. Imajo dolgo življensko dobo, zvok pa je mehak a hkrati definiran. ..

120,00€ 126,32€

THOMASTIK BC600 Belcanto 3/4 orchestra strune za kontrabas

THOMASTIK BC600, komplet strun za kontrabas Belcanto 3/4. Belcanto Bass je komplet strun za kontrabas z edinstveno zasnovo jedra iz jeklene vrvi, ki s..

219,00€ 230,53€

Top Seller
DADDARIO J810 Prelude 4/4 strune za violino DADDARIO J810 Prelude 4/4 strune za violino

Strune za violino Prelude so izdelane iz jeklenega jedra. Na njih ne vpliva sprememba temperature in vlažnosti, imajo odličen odziv na lok. Strune Pre..

22,00€ 23,16€

Top Seller
THOMASTIK PI100 Peter Infeld 4/4 strune za violino

THOMASTIK PI100, komplet strun za violino Peter Infeld 4/4, ponujajo absolutno kontrolo pri igranju, lahkotno igranje in stabilno uglasitev, odlično o..

84,00€ 88,42€

Pierre Marin violina Salieri, v kompletu s kovčkom, velikosti 3/4, primerna tako za začetnike kakor tudi za izkušene violiniste. Violina Salieri ponuj..

250,00€ 263,16€

LA BELLA RC-610 1/2 strune za kontrabas

Strune za kontrabas La Bella RC-610 so odlične za igranje z lokom ali pizzicato. Izdelane v ZDA. Odlikuje jih dolga življenska oba, intonačna točnost ..

120,00€ 126,32€

LA BELLA 680 4/4 strune za violino

Set strun za violino, jekleno jedro, srebrni in aluminjast ovoj. Zelo obstojne a hkrati cenovno ugodne strune. The violin is the best known of all We..

16,99€

GEWA PS401611 Pure 4/4 violina komplet

Violinski set znamke GEWA Pure . Violina ima dekorativne robove in je lakirana z lakom temno rdeče rjave barve. Zraven dobite tudi podbradnik, strunik..

158,99€ 167,36€

GEWA PS401613 Pure 1/2 violina komplet

Violinski set znamke GEWApure vsebuje violino. Violina ima dekorativne robove in je lakirana z lakom temno rdečerjave barve. Zraven dobite tudi podbra..

159,00€ 167,37€

THOMASTIK 534 Superflexible 1/4 strune za violino

THOMASTIK 534, komplet strun za violino Superflexible 1/4. Superflexible strune združujejo vse lastnosti mederno zasnovanih strun za violino kakor tud..

36,96€ 38,90€

DADDARIO KV31044M Kaplan Vivo 4/4 Medium strune za violino

DADDARIO KV31044M  4/4 komplet violinskih strun (328mm), srednja trdota. Kaplan Vivo dodajo svetletjši prizvok in čistočo v samem tonu temnejše zveneč..

95,00€ 100,00€

-15%
THOMASTIK VES4344 Versum Solo C+G 4/4 strune za violončelo

Nove Versum Solo strune za čelo navdušujejo s izjemnim ravnovesjem. Imajo usmerjen,solističen zvok a hkrati okrogel in žameten ton. Velik spekter barv..

167,31€ 196,84€

DADDARIO HH61034M; kontrabass strune Helicore so jeklene strune, ki proizvajajo zmerno topel, vendar dinamičen ton. Zasnova omogoča komplet, ki ga je ..

179,00€ 188,42€

MAXTON MCB-4 4/4 Carbon lok za violončelo

Čelski lok MCB-4 - Velikost: 4/4- Čelo- Visoko kakovostni karbon- Žabica iz Ebenovine, Sterling konico in z dekoracijo- Kakovostna Sibirska žimaBarva..

89,00€ 93,68€

THOMASTIK 135B Dominant 3/4 strune za violino

THOMASTIK 135B; Prevladujoče strune, ki veljajo za "referenčni standard", izdelane so iz zelo prožnega večverižnega sintetičnega jedra, zagotavljajo t..

47,00€ 49,47€

-30%
MAXTON F1 1/2 violina komplet MAXTON F1 1/2 violina komplet

Maxton violinski set vsebuje violino, katere telo je izdelano iz smrekovega in javorjevega lesa. Violina ima dekorativne robove in je lakirana z lakom..

244,99€ 349,99€

-20%
MAXTON F1 3/4 violina komplet MAXTON F1 3/4 violina komplet

Maxton violinski set vsebuje violino, katere telo je izdelano iz smrekovega in javorjevega lesa. Violina ima dekorativne robove in je lakirana z lakom..

279,99€ 349,99€

THOMASTIK 15A Superflexible 4/4 strune za violino

THOMASTIK 15A, posamezna struna za violino Superflexible A 3/4, Thomastik-Infeld Superflexible violinska struna je napredek v primerjavi z običajnimi ..

40,00€ 42,11€

THOMASTIK PI101 Peter Infeld 4/4 strune za violino

THOMASTIK PI101, komplet strun visokega kakovostnega ranga Peter Infeld za violino 4/4, zelo glasna E struna, sicer pa celoten komplet bazira na konst..

80,00€ 84,21€

Prikazujem 1 od 28 do 743 (27 strani)