LJ - 01 600 27 85 / [email protected]   |   CE - 03 492 53 51 / [email protected]   |   MB - 02 228 16 00 / [email protected]

Naroči preko spleta - BREZPLAČNA DOSTAVA pri nakupu nad 50 €! ... Imaš vprašanje? Ni problema, pokliči nas! *** KLIKNI TUKAJ ***

Godala

Potrebujete godala?

Pri nas je na voljo širok izbor godal, lokov in pribora primernih za začetnike in zahtevnejše izvajalce.

Godala so glasbeni instrumenti, na katere godemo z lokom, kar povzroči nihanje strun. Strune s pomočjo resonančnega trupa ustvarijo zvok, zaradi tega godala razvrščamo v skupino kordofonih glasbil. Razen igranja z lokom lahko za igranje godal uporabimo brenkanje (tehnika, ki se imenuje pizzicato), v zadnjem času se v skladbah večkrat uporablja tudi ritmično tolčenje z roko po godalih.

V skupino godal štejemo naslednje glasbene inštrumente:

  • violine – so najmanjši godalni inštrument in se izmed vseh godal najpogosteje uporablja tudi kot solističen inštrument;
  • viole – so nekoliko večje kot violine in v orkestrih lepo dopolnjujejo manjše violine s svojim malce toplejšim zvokom;
  • violončela – tukaj gre že za večji preskok v velikosti, držimo jih v pokončni drži in igramo sede;
  • kontrabasi – so največji godalni inštrument, držimo jih v pokončni drži in igramo stoje.

Ko se prvič odločate za igranje godalnega inštrumenta, verjetno ne boste natančno vedeli, katerega izbrati. Sicer najbolj znano orkestrsko godalo je violina, morda pa boste raje imeli globlji glas viole ali igrali v še nižjih registrih z violončelom ali kontrabasom. Če imate priložnost, da vsakega preizkusite v programu glasbene šole, je to vsekakor vredno preučiti.

Ne glede na situacijo je res eno: za instrumente ni pravilnih ali napačnih odločitev. Preberite si osnovne informacije o violine, viole, violončela in basa, skupaj s kratko zgodovino vsakega in nekaj podrobnosti o tem, kako se na njih igra. S temi informacijami boste vi in/ali vaš otrok, ki šele vstopa v svet glasbe, bolje pripravljeni na premišljeno odločitev o izbiri godalnega inštrumenta.

Violina

Violina, kot najmanjši od štirih osnovnih skupin godal, proizvaja značilni zvok, ki je zelo primeren za igranje melodije. Zaradi tega je vodilni inštrument v katerem koli orkestru, ansamblu ali duetu in je priljubljen solistični inštrument. Violina je v klasičnem orkestru številčnejša od katerega koli drugega inštrumenta, kjer je njena vloga razdeljena na dva dela: prva violina (igra primarno melodijo) in druga violina (igra harmonijo).

Morda vas bo presenetilo, da so bile najzgodnejše različice violine pravzaprav tri strunski inštrumenti. Četrto struno je leta 1555 dodal italijanski izdelovalec Andrea Amati, da bi povečal obseg inštrumenta.

Zaradi svojevrstne dinamike violine si je prislužila sloves "kraljice orkestra", ki lahko igra raznolike melodije, od izjemno mehkih do močnih in dramatičnih. Znana je po svojih izjemnih dinamičnih zmožnostih in po svojem značilnem zvenu. Vse te lastnosti so prispevale k izjemnemu uspehu violine.

Čeprav je res, da so violine najmanjši instrument v družini orkestrskih godal, to še ne pomeni, da so vse enake velikosti. V resnici so violine v kar nekaj velikostih, od najmanjših modelov "1/32" do instrumentov v polni velikosti (pogosto imenovani "4/4"). Razlog za to je zelo preprost: violina se mora tesno prilagajati izvajalcu za pravilno igranje, zato različne velikosti omogočajo glasbenikom, da se začnejo učiti že v najbolj rosnih letih in med rastjo menjavajo vedno večje inštrumente.

Vse violine igramo tako, da jih držimo ob levo ramo in brado, leva roka pa podpira vrat instrumenta ter nadzoruje note in vibrato. Z vlečenjem loka po strunah (ali z brenkanjem, tehnika, znana kot "pizzicato"), le-te vibrirajo, kar proizvaja zvok.

Številni profesionalni glasbeniki se odločijo za igranje violine, vendar ni obvezno doseči profesionalne ravni. Violino lahko igrate za razvedrilo ali pa nastopate v prostem času, na primer v cerkvi ali v šoli. Pomembno je, da iz instrumenta izvlečete, kar vas zadovoljuje, kar je lahko tako preprosto kot enostavno uživanje v zvoku ali tako subjektivno kot je občutek zadovoljstva zaradi lastnega napredka. Zaradi tega je violina lahko dobra izbira.

Viola

Viola je instrument, ki izhaja iz violine, kar pojasnjuje, zakaj se po navadi pojavlja v orkestrih kot dopolnilo slednji. A se ne pustite zavesti: viola je zagotovo lahko samostojna kot solistični inštrument ali pa celo zavzame mesto violino v ansamblu, če glasba to dopušča. Viola je nekoliko večja od violine, z globljim, bolj odmevnim tonom, ki močno obogati celoten zvok godalne sekcije v zgornjem registru.

Zahvaljujoč svojemu polnemu zvoku, je viola nepogrešljiva za oblikovanje godalnega ansambla. Omogoča lep kontrast zvoku, ki ga ustvarjajo nekoliko manjše violine, in doda kontrapunkt, ki lahko občasno stopi v vodilno vlogo za bolj dinamično skladbo - lastnost, ki so jo izkoristili številni skladatelji. Če vas zanima dodajanje globine in značaja glasbi, je viola morda instrument za vas.

Violončelo

V primerjavi z violino in violo gre pri violončelu za večji preskok v velikosti inštrumenta. Je drugi največji godalni inštrument za kontrabasom in proizvaja zvok v precej nižjem registru kot violina ali viola. Violončelo tudi bolj pogosto uporablja tehnike "pizzicato" (brenkanje), pri čemer se še vedno najpogosteje igra z lokom. Večina glasbe, napisane za violončelo, bo zahtevala eno ali drugo tehniko igranja, vendar nekatere skladbe zahtevajo tudi preklapljanje med obema tehnikama igranja.

Vloga violončela v orkestru lahko vključuje spremljavo, harmonijo ali vodilno melodijo - včasih lahko menjuje vse te tri vloge v okviru ene same skladbe. Akustično sicer zaseda srednji zvočni spekter, lahko po potrebi preskoči tudi v višji ali nižji register. Violončelo je lahko vsestranski solistični inštrument, prav tako pa je ključnega pomena v godalnih sekcijah in kvartetih, zahvaljujoč sposobnosti proizvajanja precej široke palete različnih zvokov in melodij.

Kontrabas

Kontrabas je največji član družine godal. S svojim bogatim, globokim in mehkim tonom je bolj vsestranski, kot se zdi na prvi pogled – pomislite samo, kako pogosto ga v glavni vlogi uporabljajo jazz glasbeniki. V tem primeru se kontrabas običajno igra s "pizzicato" tehniko. V orkestrskem okolju ga je mogoče igrati z lokom ali "pizzicato", odvisno od izvajanega dela.

Simfonični orkestri in drugi godalni ansambli so še vedno najpogostejša okolja, kjer boste videli na delu kontrabas in jih praviloma vključujejo več, manjše skupine pa običajno vključujejo samo enega basista. Zaradi velike dinamike je kontrabas fantastičen spremljevalni inštrument in je običajno spregledan pri solističnem igranju, čeprav so dobri basisti sposobni tudi zelo virtuoznih solističnih vložkov. In ker so v glasbeni skupnosti vedno iskani dobri basisti, je bas pametna izbira za ambiciozne glasbenike.

V kategoriji Godala boste našli tudi širok izbor lokov in strun za godala in pa raznega pribora, kot so mostički, podbradniki, čistila in kolofonije, vijaki in mehanike, kobilice, struniki in fini uglaševalci, dušilci, noge za čela in kontrabase, odjemniki (pickupi) za godala, stojala za godala, kovčki in torbe za godala in pa ostali pripomočki in rezervni deli.

Item No.: VV44 PRODAJNI POGOJI..

540,00€ 568,42€

Velikost: 4/​4Zvočnica: Masivna smrekaDno: Masivni javorStranice: Masivni javorUbiralka: EbenovinaThis violin belongs to the Pierre Marin series, whic..

450,00€ 473,68€

Top Seller
PIERRE MARIN AMADEUS 4/4 violina komplet PIERRE MARIN AMADEUS 4/4 violina komplet

Velikost: 4/​4Zvočnica: Masivna smrekaDno: Masivni javorStranice: Masivni javorUbiralka: EbenovinaThis violin belongs to the Pierre Marin series, whic..

199,00€ 209,47€

DOWINA PIERRE MARIN Amadeus 1/2 violončelo komplet

Zvočnica: Masivna smrekaDno: Masivni javorStranice: Masivni javorVrat: JavorUbiralka: EbenovinaNavijalci: EbonyStrunik: EbonyStrune: MetalSpecifikacij..

600,00€ 631,58€

Velikost: 1/​2Zvočnica: Masivna smrekaDno: JavorStranice: JavorUbiralka: PalisanderPribor: BagPierre Marin Amadeus Double Bass 1/2, bundle with bow an..

999,00€ 1.051,58€

Top Seller
DADDARIO J810 Prelude 4/4 Medium strune za violino DADDARIO J810 Prelude 4/4 Medium strune za violino

Strune za violino Prelude so izdelane iz jeklenega jedra. Na njih ne vpliva sprememba temperature in vlažnosti, imajo odličen odziv na lok. Strune Pre..

22,00€ 23,16€

Velikost: 1/​2Zvočnica: Masivna smrekaDno: Masivni javorStranice: Masivni javorUbiralka: EbenovinaThis violin belongs to the Pierre Marin series, whic..

199,00€ 209,47€

Dowina Amadeus Čelo 3/4, v kompletu z lokom in torbo. Amadeus serija godal je primerna tako za začetnike, kakor tudi glasbenike z več znanja. Zaradi s..

660,00€ 694,74€

Pierre Marin Amadeus Čelo 4/4, v kompletu z lokom in torbo. Amadeus serija godal je primerna tako za začetnike, kakor tudi glasbenike z več znanja. Za..

660,00€ 694,74€

Top Seller
PIERRE MARIN SALIERI 4/4 violina komplet PIERRE MARIN SALIERI 4/4 violina komplet

Velikost: 4/​4Zvočnica: Masivna smrekaDno: Masivni javorStranice: Masivni javorUbiralka: EbenovinaPierre Marin violin Salieri, complete with suitcase,..

260,00€ 273,68€

Top Seller
DADDARIO VR200 Light kolofonija za violino DADDARIO VR200 Light kolofonija za violino

DADDARIO VR200, kolofonija svetlejša, primerna za loke s konjsko ali sintetično žimo, s plastično oblogo omogoča ravnanje tudi najmlajšim glasbenikom...

5,00€

Top Seller
DADDARIO KRDL Kaplan Premium Light kolofonija za violino DADDARIO KRDL Kaplan Premium Light kolofonija za violino

Kaplan Premium kolofonija je oblikovana po originalnem konceptu Kaplan, ki sproži manj prahu in pomaga ohranjati instrumenta čist. Kaplan Premium kolo..

11,00€

GEWA Pure LW 3/4 kontrabas

Gewa Pure kontrabas 3/4Barva: Dark red-brown varnishVelikost: 3/​4Specifikacije: LaminatedSpecifikacije II: Arched backSpecifikacije III: Hard wood fi..

1.149,50€ 1.210,00€

THOMASTIK PI100, komplet strun za violino Peter Infeld 4/4, ponujajo absolutno kontrolo pri igranju, lahkotno igranje in stabilno uglasitev, odlično o..

93,05€ 97,95€

DADDARIO HH61034M; kontrabass strune Helicore so jeklene strune, ki proizvajajo zmerno topel, vendar dinamičen ton. Zasnova omogoča komplet, ki ga je ..

180,00€ 189,47€

Specifikacije: Suitable for: CelloSpecifikacije II: Size: 4/4Lastnosti: Type of Case: quality plasticVeč lastnosti: Colour: pinkTeža: 4,90kgItem No.: ..

450,01€ 473,69€

Kaplan Premium kolofonija, temnejša, izdelana po originalni Kaplan zasnovi, ki zmanjša prisotnost prahu in tako ohranja inštrument bolj čist.Specifika..

11,50€

PIERRE MARIN CVN2004VA 4/4 kovček za violino

Item No.: CVN2004VA PRODAJNI POGOJI..

115,00€ 121,05€

THOMASTIK 534, komplet strun za violino Superflexible 1/4. Superflexible strune združujejo vse lastnosti mederno zasnovanih strun za violino kakor tud..

40,00€ 42,11€

Top Seller
DADDARIO KACR6 Artcraft Light kolofonija za violino

DADDARIO KACR6, kolofonija svetlejša, po zasnovi priznanega izdelovalca Ladislava Kaplana.Specifikacije: Light rosin, packaged in a flannel pouchSpeci..

9,00€

DADDARIO H31044M Helicore, ustrezajo 4/4 violini z dolžino igranja 328 mm in so prilagojene potrebam večine violinistom. Struna E, ki je priložena kom..

53,00€ 55,79€

Ta violina v polni velikosti (4/4) pripada seriji Pierre Marin, ki prihaja iz delavnic tradicionalnega slovaškega izdelovalca glasbil Dowin. Sprednja ..

725,00€ 763,16€

Strune za violo Helicore so izdelane z večžilnim jeklenim jedrom, kar ima za posledico optimalno igranje, hkrati pa proizvaja čist, topel ton. Te stru..

69,00€ 72,63€

GEWA PS401612 Pure 3/4 violina komplet

Violinski set znamke GEWApure vsebuje violino. Violina ima dekorativne robove in je lakirana z lakom temno rdečerjave barve. Zraven dobite tudi podbra..

169,00€ 177,89€

Specifikacije: Suitable for: ViolinSpecifikacije II: Size: 3/4Specifikacije III: Number of Pockets: 1Lastnosti: Type of Case: PaddedVeč lastnosti: Col..

69,00€ 72,63€

PIERRE MARIN PM-CL1013C 4/4 torba za violončelo

Pierre Marin PM-CL1013C, torba za čelo 4/4, črnaItem No.: PMCL1013C PRODAJNI POGOJI..

69,00€ 72,63€

Strune za violončelo RONDO so bile zasnovane za podporo in izboljšanje delovanja profesionalnih violončelistov. Delajo na številnih različnih inštrume..

300,00€ 315,79€

-15%
DADDARIO KS510M Kaplan 4/4 Medium strune za violončelo DADDARIO KS510M Kaplan 4/4 Medium strune za violončelo

DADDARIO KS510M, komplet strun za čelo za vse najbolj zahtevne glasbenike, velikost 4/4, srednja trdota. Strune Kaplan za čelo glasbenikom na profesio..

178,05€ 209,47€

Prikazujem 1 od 28 do 696 (25 strani)