LJ - 01 600 27 85 / [email protected]   |   CE - 03 492 53 51 / [email protected]   |   MB - 02 228 16 00 / [email protected]

Ostani doma in naroči preko spleta - BREZPLAČNA DOSTAVA pri nakupu nad 30 €! ... Imaš vprašanje? Ni problema, pokliči nas! *** KLIKNI TUKAJ ***

Mikrofoni

Potrebujete mikrofon, pa ne veste kaj izbrati?

Pri nas vam bomo pomagali do najboljše izbire!

Mikrofoni delujejo na principu pretvorbe zvoka v električno napetost. Pri povezavi mikrofona z zvočnikom, nihata membrani v mikrofonu in slušalki v enakem ritmu in s tem dobimo prenos zvoka na daljavo.

Najbolj pomembno je, je pomembno, da sta pretvorbi zvoka v električno napetost, oblika krivulje napetosti in zračnega tlaka čim bolj podobni, se pravi, zaželeno je čim manjše linearno in nelinearno popačenje signala. Mikrofon bi moral bi občutljiv enako za vse frekvence, v nasprotnem primeru prihaja do linearnega popačenja. Kadar pride do nelinearnih popačenj, mikrofon doda osnovnemu signalu višje harmonske tone, ki v izvornem zvoku niso bili prisotni.

Mikrofon ima pri pretvorbi ene energije v drugo podobno vlogo kot človeško uho. Sodobni mikrofoni sicer prekašajo uho tako v frekvenčnem, kot tudi v dinamičnem smislu.

Mikrofoni se razvrščajo po principu pretvorbe (npr. dinamični, kondenzatorski) in po značilnostih usmerjenosti. Včasih se za opis mikrofona uporabljajo še druge značilnosti, kot so velikost membrane, predvidena uporaba ali usmeritev vhoda glavnega zvoka na glavno os mikrofona.

Pred nakupom mikrofona si je dobro odgovoriti na par ključnih vprašanj.

Obstajata dve glavni vrsti mikrofonov. Obstajajo tudi druge vrste mikrofonov, vendar če nimate res specifičnih potreb, boste običajno razmišljali o nakupu enega izmed teh dveh vrst mikrofonov.

Potrebujem dinamični ali kondenzatorski mikrofon?

Dinamični mikrofoni

Najpogostejši tip mikrofona, ki ga najdemo pri izvajanju govorov in žive glasbe, je dinamični mikrofon. Prav tako je zelo razširjen pri snemanju podcastov in snemanju v domačem ali profesionalnem studiu. V večini dinamičnih mikrofonov se zelo tanka, lahka membrana premika kot odziv na spremembe zvočnega tlaka. Gibanje diafragme povzroči premikanje glasovne tuljave, ki je obešena v magnetnem polju in ustvarja majhen električni tok. Na splošno cenejša od kondenzatorskih mikrofonov (čeprav je zelo kakovostna dinamika lahko precej draga), ima dinamika precej trdno konstrukcijo in pogosto obvlada zelo visoke ravni tlaka zvoka (SPL). Zaradi mehanske narave njihovega delovanja so dinamični mikrofoni včasih manj občutljivi na prehodne napade in morda ne bodo reproducirali tako visokofrekvenčnih "podrobnosti", ki jih lahko ustvarijo druge vrste mikrofonov

Kondenzatorski mikrofoni

Kondenzatorske mikrofone najpogosteje najdemo v snemalnih studiih. Vendar se zdaj v okoljih z zvokom uporabljajo številni kondenzatorski mikrofoni. Kondenzatorski mikrofon je zelo preprost mehanski sistem, preprosto tanka, raztegnjena prevodna membrana, ki je v bližini kovinskega diska, imenovanega zadnja plošča. Ta ureditev ustvari kondenzator, pri čemer zadnja plošča prejema električni naboj iz zunanjega vira napajanja (fantomsko napajanje). Ko zvok udari v diafragmo, ta rahlo zavibrira kot odziv na valovno obliko. To povzroči spremembo kapacitivnosti, zaradi česar se izhodna napetost spreminja. Ta variacija napetosti je izhodni signal mikrofona.

Kateri mikrofon je pravi zame?

Pri izbiri pravega mikrofona za svoje potrebe je treba upoštevati številne dejavnike. Verjetno boste v večini primerov pri izvajanju žive glasbe uporabljali usmerjene mikrofone, ker ti najbolje izolirajo izvor zvoka in se tako izognete problemom z mikrofonijo. V studiu bo morda dobrodošla uporaba vsesmernega (omnidirectional) mikrofona, ki bo razen zvočnega vira zajel tudi ambientalni zvok prostora. Takega mikrofona se boste vsekakor izogibali pri snemanju v domačem studiu, ki je večinoma kar v spalnici ali dnevni sobi, kjer najverjetneje nimate optimalno urejene akustike prostora in je zajemanje ambientalnega zvoka nezaželeno.  Vrsta instrumenta, ki ga ozvočujete ali snemate in zvok, ki ga želite doseči, vam bosta narekovala ali potrebujete frekvenčni odziv kondenzatorskega oziroma dinamičnega mikrofona. 

Za katere inštrumente oziroma vokale bom mikrofon večinoma uporabljal/a?

Vsestranska uporaba

Če potrebujete zelo široko uporaben mikrofon za odrsko ali studijsko rabo, ki bo uporaben predvsem za razne inštrumente, pa tudi vokal, ki bo vzdržljiv, kvaliteten in hkrati cenovno dostopen, potem je daleč najboljša izbira dinamični mikrofon Shure SM57.  Ta model je že dolga desetletja industrijski standard tako na svetovnih odrih, kot tudi v snemalnih studiih.

Vokal - petje ali govor

Nekateri vrhunski pevci namesto kondenzatorskih modelov uporabljajo razmeroma cenovno dostopne dinamične mikrofone, kot je legendarni Shure Beta 58, saj jim dinamični mikrofoni dajejo toplejši zvok in so zelo zanesljivi pri dolgoletni uporabi. Po drugi strani pa lahko bolj delikaten in nežen vokal izkoristi prednosti boljše reprodukcije visokega frekvenčnega obsega, ki ga zagotavljajo kondenzatorski mikrofoni, kot je Shure Beta 87. Pri odrski uporabi pa je zelo priporočljivo, da uporabljate usmerjeni, kardioidni ali hiperkardioidni mikrofon, da preprečite zajem neželenih zvokov in zmanjšate možnost mikrofonije. Prav tako morate razmisliti, ali boste potrebovali navaden žični mikrofon, ali pa vaš odrski nastop zahteva brezžični sistem.

Bobni

Običajno boste uporabili kardioidne dinamične mikrofone na bobnih (npr. Shure SM57Shure Beta 56Shure Beta 57), kardioidni kondenzatorski mikrofon z majhno membrano na hi-hatu (npr. Shure PGA81) in par kondenzatorskih z veliko ali majhno membrano nad glavo bobnarja (overhead). Bas boben potrebuje dober nizkofrekvenčni mikrofon (npr. Shure Beta 52Shure PGA 52). Več proizvajalcev izdeluje komplete z več mikrofoni za bobne, ki zagotavljajo vse mikrofone, ki jih potrebujete (npr. Superlux DRKB5C2MKII)

Električna kitara

Tipičen kitarski ojačevalec ima zvočne značilnosti, verjeli ali ne, podobne človeškemu glasu. V večini primerov bo dinamični vokalni ali bobnarski mikrofon povsem primeren. Če boste uporabili samo en mikrofon, je v večini primerov daleč najboljša izbira Shure SM57, običajno se ga postavi kar direktno pred mrežo ojačevalca, usmerjenega nekje med centrom in robom zvočnika, odvisno od zvoka, ki ga želite. Lahko uporabite tudi kondenzatorski mikrofon z veliko membrano, ki pa ga je pametno postaviti par 10 centimetrov stran od zvočnika ojačevalca. Lahko kombinirate tudi oba mikrofona, vendar morate v tem primeru paziti s postavitvijo, da se vam zvok obeh mikrofonov ne bo fazno izničil.

Pihala in Trobila

Usmerjeni (kardioidni) dinamični mikrofoni z nevtralnim odzivom in zmožnostjo visokega zvočnega pritiska so dobra izbira za pihalne in trobilne inštrumente (npr. Shure SM57).

Akustični klavir

Za akustični klavir sta potrebna dva kondenzatorska mikrofona z veliko ali majhno membrano. Poskusite enega, ki je postavljen približno 30 cm nad visokimi strunami, drugi pa na enaki višini nad nizkimi strunami. Od kladivc naj bosta odmaknjena približno 20 cm. To naj vam bo samo za izhodišče, saj se optimalna postavitev mikrofonov lahko zelo razlikuje od klavirja do klavirja in odvisno od prostora kjer se nahaja.

Elektronske klaviature

Ker je večino elektronskih klaviatur mogoče priključiti kar na mešalno mizo, lahko mikrofone tudi preskočite. V kolikor pa ozvočujete npr. električni klavir ali klavinet, pogosto priključen na kitarski ojačevalec, pa lahko sledite zgornjim napotkom v odstavku Električna kitara.

Godala

Violine, viole, violončela, kontrabas. Običajno bo vsak kakovostni kondenzatorski mikrofon ustrezal za godala. Če nikakor nimate na razpolago kondenzatorskega mikrofona, boste zadovoljive rezultate dosegli tudi s dinamičnim mikrofonom kot je preizkušeni in vsestransko uporaben Shure SM57. Enako kot za godala, načeloma velja tudi za vsa akustična brenkala, kot so kitare, mandoline, ukulele, tamburice, citre, banjo itd.

NUX B-2 brezžični sistem za kitaro

Nux B-2 je digitalni wireless sistem, narejen tako za domačo kot za odrsko uporabo. B-2 je prestal ogromno testiranj, da so dosegli stabinost signala ..

96,00€ 101,05€

Top Seller -20%
IK MULTIMEDIA iRIG MIC HD 2 USB kondenzatorski mikrofon IK MULTIMEDIA iRIG MIC HD 2 USB kondenzatorski mikrofon

Originalna navodila v slovenščini vsebujejo samo IK Multimedia izdelki kupljeni v Sloveniji. iRig Mic HD 2 je kondenzatorski mikrofon za iPhone, iPad..

105,26€ 131,57€

-27%
NUX B-3 brezžični ročni mikrofon NUX B-3 brezžični ročni mikrofon

NUX B-3 je robusten 2,4 GHz brezžični mikrofonski sistem, zasnovan za tiste, ki želijo svoj najljubši žični mikrofon uporabljati brez kabla. B-3 je si..

137,55€ 188,42€

Top Seller
NUX B-5RC brezžični sistem za kitaro NUX B-5RC brezžični sistem za kitaro

Barva: ČrnaElektronika: Built-in Battery Capacity: 3.7V/500mA (Transmitter and Receiver)Uporaba za: Guitar, ukuleleFrekvenčni razpon: 20Hz – 20kHzObse..

139,00€ 146,32€

Top Seller
SHURE SM58 LCE dinamični mikrofon SHURE SM58 LCE dinamični mikrofon

Legendarni vokalni mikrofon Shure SM58 je zasnovan za profesionalno ozvočenje petja in govora na odru in snemanje v studiu. Njegov zvok je postal stan..

99,00€ 104,21€

-25%
IK MULTIMEDIA iRIG Mic Cast 2 konferenčni mikrofon IK MULTIMEDIA iRIG Mic Cast 2 konferenčni mikrofon

iRIG Mic Cast 2; YouTuberji, novinarji in drugi poročevalci vedo, kako pomemben je zvok, ki se sliši odlično, da izstopa in se sliši iz množice. Če pa..

42,63€ 56,84€

Item No.: 173.556 PRODAJNI POGOJI..

69,90€ 73,58€

-25%
SUPERLUX DRKB5C2MKII 7 Set komplet mikrofonov za bobne

DRK-B5C2MKII set bobnarskih mikrofonov vsebuje:(1) PRO-218A za Kick. (3) PRO-228A za Tom. (1) PRA-288A za Snare. (2) PRO-268B kondenzator za overheadV..

256,20€ 341,60€

-60%
FENDER PASSPORT UHF WIRELESS EXECUTIVE SYSTEM brezžični ročni mikrofon

Carrier: 620-644 MHZ Oscillation: PLL Synthesized Max. Deviation: or - 68 KHZ Antenna: Built-in Sensitivity: 10dbV @ 70db SNR Power Ou..

199,60€ 499,00€

ON STAGE ASWS20N10 TAN gobica za naglavni mikrofon

ASWS20N10, komplet 10 gobic za naglavni mikrofon, omogočajo zaščito vašega mikrofona pred zunanjimi vplivi in ohranjajo čistočo samega mikrofona! Thi..

4,81€

-25%
SUPERLUX DRKK5C2 Drum mic set 7 mikrofonski komplet

Superlux DRKK5C2 vsebuje 7 profesionalnih mikrofonov za ozvočenje bobnov. Ti mikrofoni so 1 PRA218B za bass boben, 3x Tom boben, 1x Snare in 2x E102 z..

176,77€ 235,70€

Top Seller
SHURE BETA 58A dinamični mikrofon SHURE BETA 58A dinamični mikrofon

Shure BETA 58A® je visokozmogljiv superkardioidni dinamični vokalni mikrofon,zasnovan za profesionalno ojačitev vokala in projektno snemanje v studiu...

162,77€ 171,34€

LD SYSTEMS U305 HHD2 brezžični ročni mikrofon

LD SYSTEM U305 HHD2, dvojni brezžični sistem z ročnima mikrofonoma, z možnostjo montaže v rack, za lažjo zaščito in prenašanje. Developed in Germany,..

395,00€ 415,79€

Top Seller
LD SYSTEMS U306 BPL brezžični kravatni mikrofon LD SYSTEMS U306 BPL brezžični kravatni mikrofon

LD SYSTEMS LDU306BPL je kravatni bežični mikrofonski sustav frekvencijskog raspona 655-679 MHz.Razvijeni u Njemačkoj, bežični UHF sustavi iz LD SYSTEM..

189,00€ 198,95€

Prenosni kombo mikrofonski sistem z SM58 ročnim mikrofonom in MX153 naglavnim mikrofonom. Shure Microflex MX153 je profesionalni naglavni mikrofon id..

739,00€ 777,89€

SUPERLUX ECO88 dinamični mikrofon

SUPERLUX ECO88, dinamičen mikrofon, primeren za vokalne nastope, govorne nastope, karaoke in predstavitve. Barva: Blue/blackKontrole: On/Off switchTip..

14,90€

CM320 je Plug and Play USB mikrofonski komplet s profesionalnim zvočnim naborom čipov. Ta visokokakovosten kondenzatorski mikrofon s širokim frekvenčn..

39,90€ 42,00€

Top Seller
ON STAGE ASWS58-B gobica za mikrofon

Barva: ČrnaSpecifikacije: Reduce wind, breath, and popping noisesSpecifikacije II: Protects mic from moisture and dustSpecifikacije III: Fits most sta..

3,00€

Shure BLX24 postaja z ročnim SM 58 mikrofonom BLX2 SM58 ročni mikrofonski oddajnik mikrofonska glava Shure SM58 14 ur delovanja na dve AA baterij..

318,99€ 335,78€

-35%
ON STAGE AS800 Gold kondenzatorski mikrofon

OSS AS-800 kondenzatorski mikrofon AS800 FET, zasnovan za ustvarjanje natančnega, naravnega zvoka, zanesljivo zajema vse, od vokala do akustičnih kita..

51,32€ 78,95€

LD SYSTEMS U305 BPL WIRELESS MICROPHONE SYSTEM LDU305BPL brezžični mikrofon

Developed in Germany, the UHF diversity wireless systems from the U300® series deliver excellent audio performance. They achieve a range of 100 metres..

198,00€ 208,42€

Kontrole: up, 2 x volume, down, 2 x arrow keys (up/down value entry), volume, Power On/Off, SetTip brezžičnega sistema: NaglavniVzorec usmerjenosti: C..

569,00€ 598,95€

Top Seller
LD SYSTEMS U306BPH brezžični naglavni mikrofon LD SYSTEMS U306BPH brezžični naglavni mikrofon

LD SYSTEMS U306 BPH - prenosni mikrofonski sistem UHF z naglavnim mikrofonom - frekvenčno območje 655-679 mhz - 12 nastavljivih kanalov - 100 m do..

189,00€ 198,95€

The U500® Series vocal sets were developed in Germany to bring you affordable professional technology and sound quality. The radio systems for vocals ..

259,00€ 272,63€

LD SYSTEMS U506 HHD2  je dvojni brezžični mikrofonski sistem sestavljen iz sprejemnika U506 R2  in dveh U506 MD dinamičnih ročnih mikrofonov. True div..

516,00€ 543,16€

Top Seller
LD SYSTEMS WSECO2HHDB6I brezžični ročni mikrofon LD SYSTEMS WSECO2HHDB6I brezžični ročni mikrofon

LD SYSTEMS ECO2 HHD je prenosni mikrofonski sistem UHF 630.2 Mhz, sprejemnik in oddajnik dinamični ročni mikrofon s kardioidno karakteristiko. Frekven..

99,00€ 104,21€

VONYX CMS400 studio set vsebuje vse, kar potrebujete za začetek snemanja. Kondenzatorski mikrofon s popfiltrom zagotavlja čist zvok snemanja. S tem mi..

69,00€ 72,63€

UHF prenosni kitarski sistem, sprejemnik, oddajnik in kabel, frekvenčno območje 655 - 679 mhz, 12 nastavljivih kanalov, 100 m dosega, možna uporaba 6 ..

225,00€ 236,84€

Prikazujem 1 od 28 do 140 (5 strani)