LJ - 01 600 27 85 / [email protected]   |   CE - 03 492 53 51 / [email protected]   |   MB - 02 228 16 00 / [email protected]

Naroči preko spleta - BREZPLAČNA DOSTAVA pri nakupu nad 50 €! ... Imaš vprašanje? Ni problema, pokliči nas! *** KLIKNI TUKAJ ***

Mikrofoni

Potrebujete mikrofon, pa ne veste kaj izbrati?

Pri nas vam bomo pomagali do najboljše izbire!

Mikrofoni delujejo na principu pretvorbe zvoka v električno napetost. Pri povezavi mikrofona z zvočnikom, nihata membrani v mikrofonu in slušalki v enakem ritmu in s tem dobimo prenos zvoka na daljavo.

Najbolj pomembno je, je pomembno, da sta pretvorbi zvoka v električno napetost, oblika krivulje napetosti in zračnega tlaka čim bolj podobni, se pravi, zaželeno je čim manjše linearno in nelinearno popačenje signala. Mikrofon bi moral bi občutljiv enako za vse frekvence, v nasprotnem primeru prihaja do linearnega popačenja. Kadar pride do nelinearnih popačenj, mikrofon doda osnovnemu signalu višje harmonske tone, ki v izvornem zvoku niso bili prisotni.

Mikrofon ima pri pretvorbi ene energije v drugo podobno vlogo kot človeško uho. Sodobni mikrofoni sicer prekašajo uho tako v frekvenčnem, kot tudi v dinamičnem smislu.

Mikrofoni se razvrščajo po principu pretvorbe (npr. dinamični, kondenzatorski) in po značilnostih usmerjenosti. Včasih se za opis mikrofona uporabljajo še druge značilnosti, kot so velikost membrane, predvidena uporaba ali usmeritev vhoda glavnega zvoka na glavno os mikrofona.

Pred nakupom mikrofona si je dobro odgovoriti na par ključnih vprašanj.

Obstajata dve glavni vrsti mikrofonov. Obstajajo tudi druge vrste mikrofonov, vendar če nimate res specifičnih potreb, boste običajno razmišljali o nakupu enega izmed teh dveh vrst mikrofonov.

Potrebujem dinamični ali kondenzatorski mikrofon?

Dinamični mikrofoni

Najpogostejši tip mikrofona, ki ga najdemo pri izvajanju govorov in žive glasbe, je dinamični mikrofon. Prav tako je zelo razširjen pri snemanju podcastov in snemanju v domačem ali profesionalnem studiu. V večini dinamičnih mikrofonov se zelo tanka, lahka membrana premika kot odziv na spremembe zvočnega tlaka. Gibanje diafragme povzroči premikanje glasovne tuljave, ki je obešena v magnetnem polju in ustvarja majhen električni tok. Na splošno cenejša od kondenzatorskih mikrofonov (čeprav je zelo kakovostna dinamika lahko precej draga), ima dinamika precej trdno konstrukcijo in pogosto obvlada zelo visoke ravni tlaka zvoka (SPL). Zaradi mehanske narave njihovega delovanja so dinamični mikrofoni včasih manj občutljivi na prehodne napade in morda ne bodo reproducirali tako visokofrekvenčnih "podrobnosti", ki jih lahko ustvarijo druge vrste mikrofonov

Kondenzatorski mikrofoni

Kondenzatorske mikrofone najpogosteje najdemo v snemalnih studiih. Vendar se zdaj v okoljih z zvokom uporabljajo številni kondenzatorski mikrofoni. Kondenzatorski mikrofon je zelo preprost mehanski sistem, preprosto tanka, raztegnjena prevodna membrana, ki je v bližini kovinskega diska, imenovanega zadnja plošča. Ta ureditev ustvari kondenzator, pri čemer zadnja plošča prejema električni naboj iz zunanjega vira napajanja (fantomsko napajanje). Ko zvok udari v diafragmo, ta rahlo zavibrira kot odziv na valovno obliko. To povzroči spremembo kapacitivnosti, zaradi česar se izhodna napetost spreminja. Ta variacija napetosti je izhodni signal mikrofona.

Kateri mikrofon je pravi zame?

Pri izbiri pravega mikrofona za svoje potrebe je treba upoštevati številne dejavnike. Verjetno boste v večini primerov pri izvajanju žive glasbe uporabljali usmerjene mikrofone, ker ti najbolje izolirajo izvor zvoka in se tako izognete problemom z mikrofonijo. V studiu bo morda dobrodošla uporaba vsesmernega (omnidirectional) mikrofona, ki bo razen zvočnega vira zajel tudi ambientalni zvok prostora. Takega mikrofona se boste vsekakor izogibali pri snemanju v domačem studiu, ki je večinoma kar v spalnici ali dnevni sobi, kjer najverjetneje nimate optimalno urejene akustike prostora in je zajemanje ambientalnega zvoka nezaželeno.  Vrsta instrumenta, ki ga ozvočujete ali snemate in zvok, ki ga želite doseči, vam bosta narekovala ali potrebujete frekvenčni odziv kondenzatorskega oziroma dinamičnega mikrofona. 

Za katere inštrumente oziroma vokale bom mikrofon večinoma uporabljal/a?

Vsestranska uporaba

Če potrebujete zelo široko uporaben mikrofon za odrsko ali studijsko rabo, ki bo uporaben predvsem za razne inštrumente, pa tudi vokal, ki bo vzdržljiv, kvaliteten in hkrati cenovno dostopen, potem je daleč najboljša izbira dinamični mikrofon Shure SM57.  Ta model je že dolga desetletja industrijski standard tako na svetovnih odrih, kot tudi v snemalnih studiih.

Vokal - petje ali govor

Nekateri vrhunski pevci namesto kondenzatorskih modelov uporabljajo razmeroma cenovno dostopne dinamične mikrofone, kot je legendarni Shure Beta 58, saj jim dinamični mikrofoni dajejo toplejši zvok in so zelo zanesljivi pri dolgoletni uporabi. Po drugi strani pa lahko bolj delikaten in nežen vokal izkoristi prednosti boljše reprodukcije visokega frekvenčnega obsega, ki ga zagotavljajo kondenzatorski mikrofoni, kot je Shure Beta 87. Pri odrski uporabi pa je zelo priporočljivo, da uporabljate usmerjeni, kardioidni ali hiperkardioidni mikrofon, da preprečite zajem neželenih zvokov in zmanjšate možnost mikrofonije. Prav tako morate razmisliti, ali boste potrebovali navaden žični mikrofon, ali pa vaš odrski nastop zahteva brezžični sistem.

Bobni

Običajno boste uporabili kardioidne dinamične mikrofone na bobnih (npr. Shure SM57Shure Beta 56Shure Beta 57), kardioidni kondenzatorski mikrofon z majhno membrano na hi-hatu (npr. Shure PGA81) in par kondenzatorskih z veliko ali majhno membrano nad glavo bobnarja (overhead). Bas boben potrebuje dober nizkofrekvenčni mikrofon (npr. Shure Beta 52Shure PGA 52). Več proizvajalcev izdeluje komplete z več mikrofoni za bobne, ki zagotavljajo vse mikrofone, ki jih potrebujete (npr. Superlux DRKB5C2MKII)

Električna kitara

Tipičen kitarski ojačevalec ima zvočne značilnosti, verjeli ali ne, podobne človeškemu glasu. V večini primerov bo dinamični vokalni ali bobnarski mikrofon povsem primeren. Če boste uporabili samo en mikrofon, je v večini primerov daleč najboljša izbira Shure SM57, običajno se ga postavi kar direktno pred mrežo ojačevalca, usmerjenega nekje med centrom in robom zvočnika, odvisno od zvoka, ki ga želite. Lahko uporabite tudi kondenzatorski mikrofon z veliko membrano, ki pa ga je pametno postaviti par 10 centimetrov stran od zvočnika ojačevalca. Lahko kombinirate tudi oba mikrofona, vendar morate v tem primeru paziti s postavitvijo, da se vam zvok obeh mikrofonov ne bo fazno izničil.

Pihala in Trobila

Usmerjeni (kardioidni) dinamični mikrofoni z nevtralnim odzivom in zmožnostjo visokega zvočnega pritiska so dobra izbira za pihalne in trobilne inštrumente (npr. Shure SM57).

Akustični klavir

Za akustični klavir sta potrebna dva kondenzatorska mikrofona z veliko ali majhno membrano. Poskusite enega, ki je postavljen približno 30 cm nad visokimi strunami, drugi pa na enaki višini nad nizkimi strunami. Od kladivc naj bosta odmaknjena približno 20 cm. To naj vam bo samo za izhodišče, saj se optimalna postavitev mikrofonov lahko zelo razlikuje od klavirja do klavirja in odvisno od prostora kjer se nahaja.

Elektronske klaviature

Ker je večino elektronskih klaviatur mogoče priključiti kar na mešalno mizo, lahko mikrofone tudi preskočite. V kolikor pa ozvočujete npr. električni klavir ali klavinet, pogosto priključen na kitarski ojačevalec, pa lahko sledite zgornjim napotkom v odstavku Električna kitara.

Godala

Violine, viole, violončela, kontrabas. Običajno bo vsak kakovostni kondenzatorski mikrofon ustrezal za godala. Če nikakor nimate na razpolago kondenzatorskega mikrofona, boste zadovoljive rezultate dosegli tudi s dinamičnim mikrofonom kot je preizkušeni in vsestransko uporaben Shure SM57. Enako kot za godala, načeloma velja tudi za vsa akustična brenkala, kot so kitare, mandoline, ukulele, tamburice, citre, banjo itd.

Shure BLX24 postaja z ročnim SM 58 mikrofonom BLX2 SM58 ročni mikrofonski oddajnik mikrofonska glava Shure SM58 14 ur delovanja na dve AA baterij..

359,00€ 377,89€

Brezžični sistem Power Dynamics UHF 4, ki vsebuje 4 mikrofone vam omogoča upravljanje 4 mikrofonov hkrati in to v le eni enoti. Vsak mikrofon je kodir..

375,00€ 394,74€

Top Seller
SHURE BLX24E/B58 brezžični ročni mikrofon SHURE BLX24E/B58 brezžični ročni mikrofon

Shure BLX24 postaja z ročnim beta 58a mikrofonom BLX2 BETA 58A ročni mikrofonski oddajnik, mikrofonska glava Shure BETA58A, 14 ur delovanja na dve AA..

429,00€ 451,58€

Top Seller
SHURE BETA 58A dinamični mikrofon SHURE BETA 58A dinamični mikrofon

Shure BETA 58A® je visokozmogljiv superkardioidni dinamični vokalni mikrofon,zasnovan za profesionalno ojačitev vokala in projektno snemanje v studiu...

189,00€ 198,95€

Top Seller
SHURE SM58 LCE dinamični mikrofon SHURE SM58 LCE dinamični mikrofon

Legendarni vokalni mikrofon Shure SM58 je zasnovan za profesionalno ozvočenje petja in govora na odru in snemanje v studiu. Njegov zvok je postal stan..

119,50€ 125,79€

Top Seller
SHURE BLX14E / P31 brezžični naglavni mikrofon SHURE BLX14E / P31 brezžični naglavni mikrofon

Set vsebuje BLX4 brezžični sprejemnik, BLX1 oddajnik, PGA31 naglavni mikrofon, usmernik, gobico za mikrofon in navodilo za uporabo. Primeren za govor..

379,00€ 398,95€

Serija brezžičnih mikrofonov Vonyx WM6 zagotavlja jasen brezžični prenos brez šumov in odlično reprodukcijo zvoka. Enostavna namestitev in namestitev ..

99,90€ 105,16€

- prenosni mikrofonski sistem UHF z mikrofonom za pihala - frekvenčno območje 584-608 mhz - 12 nastavljivih kanalov - 100 m dosega - možna uporaba..

245,01€ 257,90€

-60%
FENDER PASSPORT UHF brezžični ročni mikrofon

Item No.: 069-2205-960 PRODAJNI POGOJI..

199,60€ 499,00€

Top Seller
VONYX DM58 dinamični mikrofon VONYX DM58 dinamični mikrofon

DM 58 je kardioidno usmerjen dinamični mikrofon namenjen za ozvočenje vokalov. Priložen kabel xlr-j dolžine 5m.  Tip mikrofona: DinamičniUporaba za:..

19,90€ 20,95€

B-3 PLUS MIC BUNDLE uporablja najnovejši brezžični algoritem 2,4 GHz z dinamičnim mikrofonom NUX NDM-3. Priključite oddajnik (TX) na mikrofon, sprejem..

172,00€ 181,05€

-40%
ON STAGE ASWS20N10 Tan (10) gobica za naglavni mikrofon

ASWS20N10, komplet 10 gobic za naglavni mikrofon, omogočajo zaščito vašega mikrofona pred zunanjimi vplivi in ohranjajo čistočo samega mikrofona! Thi..

2,89€ 4,81€

ON STAGE ASWS40B gobica za kondenzatorski mikrofon

OSS ASWS40B, gobica za palični ali naglavni mikrofon, manjša, v črni barvi. Za zaščito mikrofona pred neželjenimi dejavniki.Barva: ČrnaSpecifikacije: ..

3,50€

LD SYSTEMS U506 HHD je brezžični mikrofonski sistem sestavljen iz sprejemnika U506 R in U506 MD dinamičnega ročnega mikrofona. True diversity tehnolog..

349,00€ 367,37€

-30%
IK MULTIMEDIA iRIG MIC HD 2 USB kondenzatorski mikrofon IK MULTIMEDIA iRIG MIC HD 2 USB kondenzatorski mikrofon

Originalna navodila v slovenščini vsebujejo samo IK Multimedia izdelki kupljeni v Sloveniji. iRig Mic HD 2 je kondenzatorski mikrofon za iPhone, iPad..

92,10€ 131,57€

Top Seller
VONYX DM57A dinamični mikrofon VONYX DM57A dinamični mikrofon

DM57A je kardioidno usmerjen dinamični mikrofon namenjen ozvočenju vokala kot tudi intsrumentov. Priložen kabel xlr-j dolžine 5m.Tip mikrofona: Dinami..

19,90€ 20,95€

Top Seller -30%
IK MULTIMEDIA iRIG Mic Cast 2 kondenzatorski mikrofon IK MULTIMEDIA iRIG Mic Cast 2 kondenzatorski mikrofon

iRIG Mic Cast 2; YouTuberji, novinarji in drugi poročevalci vedo, kako pomemben je zvok, ki se sliši odlično, da izstopa in se sliši iz množice. Če pa..

39,79€ 56,84€

Top Seller
SHURE SM57 dinamični mikrofon SHURE SM57 dinamični mikrofon

Najbolj priljubljena izbira profesionalnIh glasbenikov, ki želijo ozvočiti svoj instrument,kot so  saksofon, trobenta, bobni in tudi svoj kitarski ali..

119,00€ 125,26€

Top Seller
ON STAGE SP58 mrežica za mikrofon

OSS SP58 je zamjenska mrežica prikladna za većinu dinamičkih mikrofona standardne veličine. Zbog vanjskih čimbenika ili promjena u okolini, mikrofonsk..

8,00€

Dvokanalni sistem brezžičnih mikrofonov s fiksnimi frekvencami UHF, vključno z ročnim mikrofonom in "bodypack" oddajnikom z naglavnim mikrofonom. Idea..

140,30€ 147,68€

Vonyx WM522 zagotavlja jasen brezžični prenos brez šumov in odlično reprodukcijo zvoka. Enostavna namestitev in namestitev vam omogočata takojšen pren..

78,76€ 82,90€

Shure Beta 56®A je dinamičen instrumentalni mikrofon s supercardioidno karakteristiko. Narejen je za ozvočevanje snare in tom bobnov, trobil, pihal i..

169,00€ 177,89€

Shure PGA81 je kondenzatorski mikrofon s kardioidno karakteristiko primeren za ozvočenje akustičnih instrumentov in tudi kot overhead pri ozvočenju bo..

165,74€ 174,46€

UHF prenosni kitarski sistem, sprejemnik, oddajnik in kabel, frekvenčno območje 655 - 679 mhz, 12 nastavljivih kanalov, 100 m dosega, možna uporaba 6 ..

245,00€ 257,89€

Brezžični mikrofonski sistem z bodypack oddajnikom in mikrofonom za trobila in pihalaUHF frekvenčno območje, switch diversity tehnologija100 m doseg p..

245,00€ 257,89€

Item No.: LDU506IEMHP PRODAJNI POGOJI..

479,00€ 504,21€

Serija brezžičnih mikrofonov Vonyx WM6 zagotavlja jasen brezžični prenos brez šumov in odlično reprodukcijo zvoka. Enostavna namestitev in namestitev ..

159,00€ 167,37€

LD SYSTEMS U306 HHD2 Set (2) brezžični ročni mikrofon

Tip brezžičnega sistema: RočniTip mikrofona: DinamičniUporaba za: Speech, vocalOblika: RočniVzorec usmerjenosti: CardioidKonektor: MobileFrekvenčni ra..

470,00€ 494,74€

Prikazujem 1 od 28 do 106 (4 strani)