LJ - 01 600 27 85 / [email protected]   |   CE - 03 492 53 51 / [email protected]   |   MB - 02 228 16 00 / [email protected]

Naroči preko spleta - BREZPLAČNA DOSTAVA pri nakupu nad 50 €! ... Imaš vprašanje? Ni problema, pokliči nas! *** KLIKNI TUKAJ ***

Mikrofoni

Potrebujete mikrofon, pa ne veste kaj izbrati?

Pri nas vam bomo pomagali do najboljše izbire!

Mikrofoni delujejo na principu pretvorbe zvoka v električno napetost. Pri povezavi mikrofona z zvočnikom, nihata membrani v mikrofonu in slušalki v enakem ritmu in s tem dobimo prenos zvoka na daljavo.

Najbolj pomembno je, je pomembno, da sta pretvorbi zvoka v električno napetost, oblika krivulje napetosti in zračnega tlaka čim bolj podobni, se pravi, zaželeno je čim manjše linearno in nelinearno popačenje signala. Mikrofon bi moral bi občutljiv enako za vse frekvence, v nasprotnem primeru prihaja do linearnega popačenja. Kadar pride do nelinearnih popačenj, mikrofon doda osnovnemu signalu višje harmonske tone, ki v izvornem zvoku niso bili prisotni.

Mikrofon ima pri pretvorbi ene energije v drugo podobno vlogo kot človeško uho. Sodobni mikrofoni sicer prekašajo uho tako v frekvenčnem, kot tudi v dinamičnem smislu.

Mikrofoni se razvrščajo po principu pretvorbe (npr. dinamični, kondenzatorski) in po značilnostih usmerjenosti. Včasih se za opis mikrofona uporabljajo še druge značilnosti, kot so velikost membrane, predvidena uporaba ali usmeritev vhoda glavnega zvoka na glavno os mikrofona.

Pred nakupom mikrofona si je dobro odgovoriti na par ključnih vprašanj.

Obstajata dve glavni vrsti mikrofonov. Obstajajo tudi druge vrste mikrofonov, vendar če nimate res specifičnih potreb, boste običajno razmišljali o nakupu enega izmed teh dveh vrst mikrofonov.

Potrebujem dinamični ali kondenzatorski mikrofon?

Dinamični mikrofoni

Najpogostejši tip mikrofona, ki ga najdemo pri izvajanju govorov in žive glasbe, je dinamični mikrofon. Prav tako je zelo razširjen pri snemanju podcastov in snemanju v domačem ali profesionalnem studiu. V večini dinamičnih mikrofonov se zelo tanka, lahka membrana premika kot odziv na spremembe zvočnega tlaka. Gibanje diafragme povzroči premikanje glasovne tuljave, ki je obešena v magnetnem polju in ustvarja majhen električni tok. Na splošno cenejša od kondenzatorskih mikrofonov (čeprav je zelo kakovostna dinamika lahko precej draga), ima dinamika precej trdno konstrukcijo in pogosto obvlada zelo visoke ravni tlaka zvoka (SPL). Zaradi mehanske narave njihovega delovanja so dinamični mikrofoni včasih manj občutljivi na prehodne napade in morda ne bodo reproducirali tako visokofrekvenčnih "podrobnosti", ki jih lahko ustvarijo druge vrste mikrofonov

Kondenzatorski mikrofoni

Kondenzatorske mikrofone najpogosteje najdemo v snemalnih studiih. Vendar se zdaj v okoljih z zvokom uporabljajo številni kondenzatorski mikrofoni. Kondenzatorski mikrofon je zelo preprost mehanski sistem, preprosto tanka, raztegnjena prevodna membrana, ki je v bližini kovinskega diska, imenovanega zadnja plošča. Ta ureditev ustvari kondenzator, pri čemer zadnja plošča prejema električni naboj iz zunanjega vira napajanja (fantomsko napajanje). Ko zvok udari v diafragmo, ta rahlo zavibrira kot odziv na valovno obliko. To povzroči spremembo kapacitivnosti, zaradi česar se izhodna napetost spreminja. Ta variacija napetosti je izhodni signal mikrofona.

Kateri mikrofon je pravi zame?

Pri izbiri pravega mikrofona za svoje potrebe je treba upoštevati številne dejavnike. Verjetno boste v večini primerov pri izvajanju žive glasbe uporabljali usmerjene mikrofone, ker ti najbolje izolirajo izvor zvoka in se tako izognete problemom z mikrofonijo. V studiu bo morda dobrodošla uporaba vsesmernega (omnidirectional) mikrofona, ki bo razen zvočnega vira zajel tudi ambientalni zvok prostora. Takega mikrofona se boste vsekakor izogibali pri snemanju v domačem studiu, ki je večinoma kar v spalnici ali dnevni sobi, kjer najverjetneje nimate optimalno urejene akustike prostora in je zajemanje ambientalnega zvoka nezaželeno.  Vrsta instrumenta, ki ga ozvočujete ali snemate in zvok, ki ga želite doseči, vam bosta narekovala ali potrebujete frekvenčni odziv kondenzatorskega oziroma dinamičnega mikrofona. 

Za katere inštrumente oziroma vokale bom mikrofon večinoma uporabljal/a?

Vsestranska uporaba

Če potrebujete zelo široko uporaben mikrofon za odrsko ali studijsko rabo, ki bo uporaben predvsem za razne inštrumente, pa tudi vokal, ki bo vzdržljiv, kvaliteten in hkrati cenovno dostopen, potem je daleč najboljša izbira dinamični mikrofon Shure SM57.  Ta model je že dolga desetletja industrijski standard tako na svetovnih odrih, kot tudi v snemalnih studiih.

Vokal - petje ali govor

Nekateri vrhunski pevci namesto kondenzatorskih modelov uporabljajo razmeroma cenovno dostopne dinamične mikrofone, kot je legendarni Shure Beta 58, saj jim dinamični mikrofoni dajejo toplejši zvok in so zelo zanesljivi pri dolgoletni uporabi. Po drugi strani pa lahko bolj delikaten in nežen vokal izkoristi prednosti boljše reprodukcije visokega frekvenčnega obsega, ki ga zagotavljajo kondenzatorski mikrofoni, kot je Shure Beta 87. Pri odrski uporabi pa je zelo priporočljivo, da uporabljate usmerjeni, kardioidni ali hiperkardioidni mikrofon, da preprečite zajem neželenih zvokov in zmanjšate možnost mikrofonije. Prav tako morate razmisliti, ali boste potrebovali navaden žični mikrofon, ali pa vaš odrski nastop zahteva brezžični sistem.

Bobni

Običajno boste uporabili kardioidne dinamične mikrofone na bobnih (npr. Shure SM57Shure Beta 56Shure Beta 57), kardioidni kondenzatorski mikrofon z majhno membrano na hi-hatu (npr. Shure PGA81) in par kondenzatorskih z veliko ali majhno membrano nad glavo bobnarja (overhead). Bas boben potrebuje dober nizkofrekvenčni mikrofon (npr. Shure Beta 52Shure PGA 52). Več proizvajalcev izdeluje komplete z več mikrofoni za bobne, ki zagotavljajo vse mikrofone, ki jih potrebujete (npr. Superlux DRKB5C2MKII)

Električna kitara

Tipičen kitarski ojačevalec ima zvočne značilnosti, verjeli ali ne, podobne človeškemu glasu. V večini primerov bo dinamični vokalni ali bobnarski mikrofon povsem primeren. Če boste uporabili samo en mikrofon, je v večini primerov daleč najboljša izbira Shure SM57, običajno se ga postavi kar direktno pred mrežo ojačevalca, usmerjenega nekje med centrom in robom zvočnika, odvisno od zvoka, ki ga želite. Lahko uporabite tudi kondenzatorski mikrofon z veliko membrano, ki pa ga je pametno postaviti par 10 centimetrov stran od zvočnika ojačevalca. Lahko kombinirate tudi oba mikrofona, vendar morate v tem primeru paziti s postavitvijo, da se vam zvok obeh mikrofonov ne bo fazno izničil.

Pihala in Trobila

Usmerjeni (kardioidni) dinamični mikrofoni z nevtralnim odzivom in zmožnostjo visokega zvočnega pritiska so dobra izbira za pihalne in trobilne inštrumente (npr. Shure SM57).

Akustični klavir

Za akustični klavir sta potrebna dva kondenzatorska mikrofona z veliko ali majhno membrano. Poskusite enega, ki je postavljen približno 30 cm nad visokimi strunami, drugi pa na enaki višini nad nizkimi strunami. Od kladivc naj bosta odmaknjena približno 20 cm. To naj vam bo samo za izhodišče, saj se optimalna postavitev mikrofonov lahko zelo razlikuje od klavirja do klavirja in odvisno od prostora kjer se nahaja.

Elektronske klaviature

Ker je večino elektronskih klaviatur mogoče priključiti kar na mešalno mizo, lahko mikrofone tudi preskočite. V kolikor pa ozvočujete npr. električni klavir ali klavinet, pogosto priključen na kitarski ojačevalec, pa lahko sledite zgornjim napotkom v odstavku Električna kitara.

Godala

Violine, viole, violončela, kontrabas. Običajno bo vsak kakovostni kondenzatorski mikrofon ustrezal za godala. Če nikakor nimate na razpolago kondenzatorskega mikrofona, boste zadovoljive rezultate dosegli tudi s dinamičnim mikrofonom kot je preizkušeni in vsestransko uporaben Shure SM57. Enako kot za godala, načeloma velja tudi za vsa akustična brenkala, kot so kitare, mandoline, ukulele, tamburice, citre, banjo itd.

NUX C-5RC brezžični sistem za kitaro

C-5RC je zasnovan za brezžično povezavo elektronskih glasbil z brezžično tehnologijo frekvence 5,8 GHz. Ima značilnosti nizke latence, nizkega šuma, n..

154,33€ 162,45€

Top Seller
NUX B-6 Sax brezžični sistem za saksofon NUX B-6 Sax brezžični sistem za saksofon

Brezžični sistem NUX B-6 omogoča saksofonistom, da se prosto gibljejo na odru, z dometom delovanja 20 metrov lahko brezžični sistem NUX B-6 za saksofo..

195,00€ 205,26€

Top Seller
NUX B-7PSM brezžični in-ear monitorski sistem NUX B-7PSM brezžični in-ear monitorski sistem

NUX B-7PSM je brezžični osebni in-ear s samodejnim skeniranjem RF okolja, frekvenco oddajanja brez motenj 5,8 GHz in 24-bitnim / 40 kHz visokokakovost..

146,00€ 153,68€

NUX B-8 je prenovljen brezžični sistem z avtomatsko namestitvijo, oddajno frekvenco brez motenj pri 2,4 GHz in prenosom zvočnega signala visoke kakovo..

279,00€ 293,68€

Brezžični sistem Power Dynamics UHF 4, ki vsebuje 4 mikrofone vam omogoča upravljanje 4 mikrofonov hkrati in to v le eni enoti. Vsak mikrofon je kodir..

375,00€ 394,74€

Top Seller
SHURE BLX14E / P31 brezžični naglavni mikrofon SHURE BLX14E / P31 brezžični naglavni mikrofon

Shure BLX14/PGA31 brezžični sistem, naglavnega mikrofona, združuje zvok profesionalne kakovosti s preprosto namestitvijo in do 14 ur življenjsko dobo ..

379,00€ 398,95€

Top Seller
SHURE BLX24E/B58 brezžični ročni mikrofon SHURE BLX24E/B58 brezžični ročni mikrofon

Shure BLX24 postaja z ročnim beta 58a mikrofonom BLX2 BETA 58A ročni mikrofonski oddajnik, mikrofonska glava Shure BETA58A, 14 ur delovanja na dve AA..

429,00€ 451,58€

Shure BLX24 postaja z ročnim SM 58 mikrofonom BLX2 SM58 ročni mikrofonski oddajnik mikrofonska glava Shure SM58 14 ur delovanja na dve AA baterij..

359,00€ 377,89€

SHURE SM58S With Switch dinamični mikrofon

SM58 je znan kot najbolj priljubljen mikrofon za nastope na svetu, kar ga dela takoj prepoznaven simbol za različne vrste nastopov. Uporabljajo ga tak..

128,00€ 134,74€

SHURE WH20XLR dinamični mikrofon

Shure WH20XLR je profesionalni dinamični naglavni mikrofon namenjen za petje in za govor.Tip mikrofona: DinamičniUporaba za: VocalOblika: NaglavniVzor..

125,00€ 131,58€

Top Seller
SHURE SM58 LCE dinamični mikrofon SHURE SM58 LCE dinamični mikrofon

Shure SM58 je legendarni vokalni mikrofon, namenjen profesionalnemu ozvočenju petja in govora tako na odru kot v studiu. Njegov zvok je postal standar..

119,50€ 125,79€

-60%
FENDER PASSPORT UHF Wireless Executive System brezžični ročni mikrofon

FENDER PASSPORT UHF, brezžični sistem; Odličen dodatek za vso serijo Fender Passport PA. Fender UHF brezžični mikrofonski sistem vam omogoča uporabo ..

199,60€ 499,00€

Shure BLX4 postaja z ročnim PG58 mikrofonom BLX2 PG58 ročni mikrofonski oddajnik mikrofonska glava Shure PG58 14 ur delovanja na dve AA bateriji ..

309,00€ 325,26€

Top Seller
SHURE PGA81 kondenzatorski mikrofon SHURE PGA81 kondenzatorski mikrofon

Shure PGA81 je kondenzatorski mikrofon s kardioidno karakteristiko primeren za ozvočenje akustičnih instrumentov in tudi kot overhead pri ozvočenju bo..

165,74€ 174,46€

-40%
ON STAGE ASWS20N10 Tan (10) gobica za naglavni mikrofon

ASWS20N10, komplet 10 gobic za naglavni mikrofon, omogočajo zaščito vašega mikrofona pred zunanjimi vplivi in ohranjajo čistočo samega mikrofona! Thi..

2,89€ 4,81€

Top Seller
LD SYSTEMS U306 IEM brezžični in-ear monitorski sistem LD SYSTEMS U306 IEM brezžični in-ear monitorski sistem

LD SYSTEMS U306 IEM HP, In-Ear Monitoring System, daljinski monitoring sistem za uporabo na odru in an prireditvah.  Komplet vsebuje LDIEHP1 - LD Sy..

269,00€ 283,16€

SHURE MV7-K dinamični mikrofon

Navdihnjen z legendarnim SM7B, je Shure MV7 dinamični mikrofon z USB in XLR izhodi, ki je primeren tako za uporabo z računalniki kot tudi s profesiona..

268,00€ 282,11€

ON STAGE ASWS40B gobica za kondenzatorski mikrofon

OSS ASWS40B, gobica za palični ali naglavni mikrofon, manjša, v črni barvi. Za zaščito mikrofona pred neželjenimi dejavniki.Barva: ČrnaSpecifikacije: ..

3,50€

Top Seller
SHURE SM57 dinamični mikrofon SHURE SM57 dinamični mikrofon

Najbolj priljubljena izbira profesionalnih glasbenikov, ki želijo mikrofon za svoj instrument, kot so saksofon, trobenta, bobni, kitarski ali bas ojač..

119,00€ 125,26€

Top Seller
NUX B-2 brezžični sistem za kitaro

Nux B-2 je digitalni wireless sistem, narejen tako za domačo kot za odrsko uporabo. B-2 je prestal ogromno testiranj, da so dosegli stabinost signala ..

96,00€ 101,05€

MS7500, začetniški pevski komplet v katerem imate vse da pričnete s svojo pevsko karijero; dinamični mikrofon, stojalo za mikrofon, mikrofonski nastav..

37,00€ 38,95€

Top Seller -30%
IK MULTIMEDIA iRIG Mic Cast 2 kondenzatorski mikrofon IK MULTIMEDIA iRIG Mic Cast 2 kondenzatorski mikrofon

iRIG Mic Cast 2; YouTuberji, novinarji in drugi poročevalci vedo, kako pomemben je zvok, ki se sliši odlično, da izstopa in se sliši iz množice. Če pa..

39,79€ 56,84€

ON STAGE ASWS58-BL gobica za mikrofon

ASWS58 -BL, gobica za mikrofon, ustreza vsem mikrofonom standardnih dimenzij (58), zaščiti mikrofon pred vsemi zunanjimi vplivi. Foam windscreens fit..

2,50€

SHURE BETA 98H/C kondenzatorski klip mikrofon

Miniaturni instrumentalni mikrofon zagotavlja visok signal "gain-before-feedback" in zavračanje neželenega šuma. Vsebuje predojačevalno vezje za izbol..

285,00€ 300,00€

Top Seller
VONYX STWM712 Set (2) brezžični ročni mikrofon VONYX STWM712 Set (2) brezžični ročni mikrofon

VONYX STWM712 je dvokanalni VHF brezžični mikrofonski sistem z dvema ročnima mikrofonoma. Oba oddajnika delujeta na različnih frekvencah. Dobra kakovo..

76,00€ 80,00€

B-3 PLUS MIC BUNDLE uporablja najnovejši brezžični algoritem 2,4 GHz z dinamičnim mikrofonom NUX NDM-3. Priključite oddajnik (TX) na mikrofon, sprejem..

172,00€ 181,05€

Shure Beta 56®A je dinamičen instrumentalni mikrofon s supercardioidno karakteristiko.Narejen je za ozvočevanje snare in tom bobnov, trobil, pihal in ..

169,00€ 177,89€

-30%
IK MULTIMEDIA iRIG MIC HD 2 USB kondenzatorski mikrofon IK MULTIMEDIA iRIG MIC HD 2 USB kondenzatorski mikrofon

Originalna navodila v slovenščini vsebujejo samo IK Multimedia izdelki kupljeni v Sloveniji. iRig Mic HD 2 je kondenzatorski mikrofon za iPhone, iPad..

92,10€ 131,57€

Prikazujem 1 od 28 do 118 (5 strani)