LJ - 01 600 27 85 / [email protected]   |   CE - 03 492 53 51 / [email protected]   |   MB - 02 228 16 00 / [email protected]

Naroči preko spleta - BREZPLAČNA DOSTAVA pri nakupu nad 40 €! ... Imaš vprašanje? Ni problema, pokliči nas! *** KLIKNI TUKAJ ***

Ustne harmonike

Vas mikajo ustne harmonike?

Na tem mestu boste našli ustne harmonike na sto in en način, pa tudi vrsto koristnih informacij, ki vam bodo olajšale izbiro.

Ustne harmonike ali orglice spadajo med pihala. Glavni del so kovinski jezički, ki so na eni strani vpeti in na drugi pa prosti. Pri pihanju in vdihavanju zaradi zračnega toka zavibrirajo in tako zazvenijo. Tone določimo tako, da z ustnicami in jezikom izbiramo eno ali več odprtin, ki so običajno zaporedoma postavljene v vrsto, kot neke vrste ustnik. S pihanjem v določeno odprtino dosežemo en ton, drugega pa pri vdihu na isti odprtini.

Kateri so osnovni sestavni deli ustne harmonike?

Osnovni sestavni deli so:

  • jedro - narejeno iz lesa, plastike ali kovine;
  • dve plošči z jezički - izdelani običajno iz medenine, lahko pa tudi iz železaali aluminija;
  • dva pokrova - običajno kovinska, lahko pa tudi lesena ali plastična, z njima so zaščiteni jezički, hkrati pa služita tudi kot odmevnik.

Ustne harmonike ali orglice so na voljo v številnih izvedbah, velikostih in uglasitvah. Priljubljene vrste vključujejo diatonično, kromatično, tremolo in oktavno uglašene ustne harmonike.

Da bo vaša izbira orglic enostavnejša, vam predstavljamo glasbene zvrsti, ki jih lahko izvajate z orglicami in najprimernejši tip orglic, ki jih lahko izberete za izvajanje posamezne zvrsti glasbe.

Če ste absolutni začetnik, vam priporočamo, da kupite diatonične orglice z enojnimi jezički v C tonaliteti - to so tudi cenovno najbolj dostopne orglice. Vendar ne izberite najcenejših v ponudbi! Boljša kot je kakovost orglic, ki jih boste kupili, bolj zanesljivo in lažje bo igranje.

Diatonične ustne harmonike uporabljajo številni profesionalci, ki igrajo rock, blues, jazz, folk in country glasbo. Diatonične ustne harmonike so v 'Richterjevi' uglasitvi, kar pomeni, da nimajo vseh not lestvic v oktavnem obsegu, imajo le eno celotno durovo lestvico. Večina učbenikov za začetnike je napisanih za orglice v C tonaliteti.

Kromatične ustne harmonike bodo izbrali izkušenejši glasbeniki. Imajo širok spekter tonov, vključno z višaji in nižaji, ki so dostopni s pritiskom na drsnik, ki odpre drugo vrsto glasilk v orglicah. Kromatične orglice se lahko uporabljajo za izvajanje vseh vrst glasbe. Običajno se s temi orglicami izvaja vodilna melodija skladbe, za razliko od igranja akordov, kot je to v primeru diatoničnih orglic. Kromatične ustne harmonike se včasih uporabljajo tudi v blues glasbi, vendar pa so zaradi svoje raznolikosti primerne tudi za številne druge stile in jih je pogosto slišati pri izvajanju jazza, klasične glasbe, popa, soula itd. Izkušeni izvajalci lahko na tem inštrumentu igrajo praktično kateri koli glasbeni stil.

Katere ustne harmonike naj izberem za različne glasbene sloge?

Tradicionalna ljudska glasba

Tremolo ustne harmonike. Te orglice imajo dvojne jezičke za vsak ton, kar jim daje značilen bogat zvok. Z igranjem na takšne orglice boste z lahkoto pričarali idilično alpsko vzdušje. Izbirate lahko med različnimi Hohner tremolo in oktavnimi orglicami. Tremolo ustne harmonike občasno zasledimo tudi v country in pop glasbi, čeprav se tam sicer pogosteje uporabljajo diatonične ustne harmonike.

Blues glasba

Diatonične ustne harmonike. Priporočamo kakovostne orglice proizvajalcev Hohner (MS serija, Progressive ali Marine Band) in Lee Oskar (Tombo). Če ste začetnik ali želite samo občasno ljubiteljsko zaigrati, pa boste povsem zadovoljni s cenovno dostopnejšo Hohner serijo Enthusiast.

R&B, rock, country in pop glasba

Diatonične ali v nekaterih primerih kromatične ustne harmonike. Pri diatoničnih so za te glasbene zvrsti primerni enaki modeli kot za blues glasbo. Zahtevnejši glasbeniki pa bodo za bolj sofisticirane izvedbe lahko izbrali kromatične ustne harmonike Hohner.

Klasična glasba

Kromatične ustne harmonike. Izberite med raznimi Hohner kromatičnimi modeli.

Jazz glasba

Kromatične in v nekaterih primerih tudi diatonične ustne harmonike. Izberite kakovostne kromatične orglice med Hohner modeli. V kolikor pa boste v svet jazz glasbe vstopili z diatonično ustno harmoniko po vzoru Howarda Levyja, pa ne boste zgrešili z enim izmed njegovih priljubljenih modelov - Hohner Marine band 1896/20 ali Hohner Golden Melody 542/20.

Odgovoriti si morate na nekaj ključnih vprašanj, ki vam bodo v pomoč pri odločitvi za nakup ustne harmonike.

Sem popolni začetnik, kakšen tip ustne harmonike si naj kupim?

Najbolj priljubljene za popolne začetnike so diatonične ali Blues orglice z 10 luknjami, v C uglasitvi. Najpogosteje je učni literaturi za začetnike CD s posnetki melodij v tej tonaliteti (C) in z navodili za igranje.

Koliko bom moral odšteti za nakup začetniške ustne harmonike?

Začetniške ustne harmonike so v primerjavi z večino drugih glasbil cenovno zelo ugodne. Kakovostne začetniške orglice so na voljo že za okrog 10 evrov.

Sem že napredoval pri igranju in bi želel boljšo ustno harmoniko, kaj svetujete?

Najbolje, da se obrnete na naše prodajne svetovalce, ki vam bodo pomagali pri izbiri med profesionalnimi modeli proizvajalcev Hohner in Lee Oskar. Cene dobrih profesionalnih ustnih harmonik znašajo približno od 30 evrov naprej.

Kaj pa dodatki za ustne harmonike, ali pri vas prodajate tudi dodatke?

Seveda. Ponujamo veliko izbiro kakovostnih dodatkov, vse kar boste potrebovali!

Želim igrati blues. Katere orglice so zame najboljše?

Blues lahko igramo na večini vrst ustnih harmonik. Najpogosteje se igra na diatonične ali »blues« orglice z 10 luknjami. Ravno zaradi tega je ta tip diatonične ustne harmonike tudi dobil svoje drugo ime!

Kje izdelujejo najboljše ustne harmonike?

Vsekakor ima Nemčija največjo tradicijo pri izdelavi kvalitetnih ustnih harmonik. Najbolj priznane in razširjene so seveda orglice Hohner, prav tako Seydel, ki velja za najstarejšega proizvajalca ustnih harmonik. Sledi ji Japonska s proizvajalcema Lee Oskar in Suzuki.

Top Seller
HOHNER 560/20 Special 20 C orglice

HOHNER 560/20 Special 20; odlična dinamika bogatega zvoka, rilagajanje na slog igranja so edinstvene lastnosti Special 20. Z vzdržljivim, zrakotesnim ..

36,01€ 37,90€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 30,40€
Top Seller
HOHNER 562/20 Pro Harp C orglice

HOHNER 562/20 pro Harp orglice ponujajo prodoren zvok, robustno dober videz in dolgotrajno uporabo. To so Pro Harp orglice. V celoti črna zasnova, ki ..

39,00€ 41,05€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 35,95€
Top Seller
HOHNER MARINE BAND Crossover C orglice HOHNER MARINE BAND Crossover C orglice

Hohner Marine Band CROSSOVER C
 C dur Diatonična ustna harmonika Profesionalna Hohner linija Kompaktne in praktično zračno neprepustne Lahkotno..

65,00€ 68,42€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 58,90€
Top Seller
HOHNER 2540/48 Ocean Star C orglice

Hohner Ocean Star ustne harmonike, posebna prizvok tremola daje še posebej nizek učinek efekta, ki je kot nalašč za balkanske in azijske melodije. Hoh..

23,00€ 24,21€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 18,00€
Top Seller
HOHNER 2550/48 Big Valley C orglice

Hohner Big Valley; Doživite duh svobode in raziščite široko področje in neskončne zvočne kulise kavbojske glasbe z Hohner Big Valley, pravo izbiro za ..

25,00€ 26,32€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 19,50€
Top Seller
HOHNER 504/20 Silver Star C orglice

HOHNER 504/20 C SILVER STAR orglice lahko zvenijo dobro v vseh situacijah. Zato jih toliko umetnikov iz rocka, popa in folka uporablja v svoji glasbi...

12,90€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 12,90€
HOHNER 504/20 Silver Star A orglice

Ustna harmonika Silver Star se lahko sliši dobro v vseh situacijah. Zato jo toliko umetnikov iz rocka, popa in folka uporablja v svoji glasbi. Lepe zv..

13,90€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 13,90€
Top Seller
HOHNER 559/20 Blues Band C orglice

Blues Band; Blues je neverjetno vsestranski in elektificirana zvrst glasbe. V ZDA obstajajo različni slogi, Anglija pa ima svojo blues sceno, irski fo..

11,49€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 11,49€
HOHNER 504/20 Silver Star F orglice

Ustna harmonika Silver Star se lahko sliši dobro v vseh situacijah. Zato jo toliko umetnikov iz rocka, popa in folka uporablja v svoji glasbi. Lepe zv..

13,90€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 13,90€
Top Seller
HOHNER 1896/20 Marine Band C orglice

Marine Band 1896 je klasična blues harmonika. Skoraj nespremenjena, odkar je bil patentirana leta 1896, ta ikonični instrument pooseblja resnični blue..

31,26€ 32,90€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 31,26€
HOHNER 2005/20 MARINE BAND Deluxe C orglice

Marine Band Deluxe je v 21. stoletje prinesel neprimerljiv zvok originalne blues ustne harmonike. Z vključitvijo oblikovnih izboljšav, ki optimizirajo..

48,00€ 50,53€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 47,99€
HOHNER Marine Band THUNDERBIRD LLF orglice

Hohner Thunderbird LLF orglice,ki predstavljajo novo dimenzija igranja harmonike z nizkim in globokim tonom! Marine Band Thunderbird, imenovana v pokl..

99,00€ 104,21€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 89,00€
HOHNER 2416/40 Golden Melody C orglice

Golden Melody orglice krasi privlačen dizajn in pozlačeno ohišje niso vse, kar lahko ponuja ta ikonična ustna harmonika. Te orglice so edini diatoničn..

72,19€ 75,99€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 72,19€
HOHNER 504/20 Silver Star D orglice

Ustna harmonika Silver Star se lahko sliši dobro v vseh situacijah. Zato jo toliko umetnikov iz rocka, popa in folka uporablja v svoji glasbi. Lepe zv..

13,90€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 13,90€
HOHNER 532/20 Blues Harp D orglice

HOHNER 532/20 Blues Harp orglice; Blagovna znamka "Blues Harp®" in Hohner orglice,  je dosegla kultni status na današnji glasbeni sceni. Model, ki nos..

35,00€ 36,84€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 29,45€
HOHNER 270 DELUXE CHROMONICA C kromatične orglice

THE LEGEND REBORN It doesn’t really matter what kind of music you play, as long as it makes you feel good. One thing that does feel good is playing y..

199,00€ 209,47€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 149,00€
HOHNER MARINE BAND Thunderbird Low C orglice

THE MEANEST, FATTEST LOW-PITCHED SOUND AROUND Sometimes the sound of a harmonica in regular tuning is just not fat enough to really counterbalance th..

99,00€ 104,21€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 80,00€
HOHNER 270/48 CHROMONICA B kromatične orglice

Ever feel like you're missing just the right note to get just the sound you need? The Super Chromonica is your answer. An impeccably designed slide bu..

143,45€ 151,00€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 143,45€
HOHNER 270/48 Chromonica F kromatične orglice

Super Chromonica The Industry Standard. Ever feel like you're missing just the right note to get just the sound you need? The Super Chromonica is yo..

190,00€ 200,00€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 159,00€
Top Seller
HOHNER 532/20 Blues Harp C orglice HOHNER 532/20 Blues Harp C orglice

HOHNER 532/20 Blues Harp orglice; Blagovna znamka "Blues Harp®" in Hohner orglice,  je dosegla kultni status na današnji glasbeni sceni. Model, ki nos..

35,00€ 36,84€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 30,00€
HOHNER 270/48 Chromonica C kromatične orglice

Chromonica je najuspešnejša kromatična ustna harmonika vseh časov, plus močno izboljšana dinamika, enostavno vzdrževanje in udobje pri igranju. Pravza..

165,00€ 173,68€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 142,99€
-20%
HOHNER Super 64X C kromatične orglice HOHNER Super 64X C kromatične orglice

THE BLACK BEAUTY When the original Super 64X hit the market it astonished chromatic enthusiasts with its beautiful black and gold design and its volu..

399,20€ 499,00€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 399,20€
HOHNER 7539/48C Hard Bopper C kromatične orglice

HOHNER Hard Bopper; Veliki umetnik ustne jazz harmonike Jean ‚Toots‘ Thielemans je eden najbolj uveljavljenih umetnikov na kromatični harmoniki. Za in..

235,00€ 247,37€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 235,00€
HOHNER 7332/48 Unsere Lieblinge C orglice

As with the instruments of the Unsere Lieblinge series, the double row of octave tuned reeds gives our Echo harmonicas the rich chord sound which trad..

66,40€ 69,89€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 66,40€
HOHNER 7538/48 Mellow Tone C kromatične orglice

Hohner Mellow Tone; Veliko ime ustne harmonike harmonike v jazzu Jean ‚Toots‘ Thielemans je eden najbolj prepoznavnih umetnikov na kromatični ustni ha..

229,90€ 242,00€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 229,90€
HOHNER 56/96CG ECHO HARP G orglice

Hohner Echo Harp - 96 glasov, dvostranska uglasitev C / G, klasična dvostranska tremolo uglašena harmonika. Vsi modeli v tej seriji so sestavljeni iz ..

109,00€ 114,74€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 109,00€
HOHNER 54/64 Echo Harp 2 Sided C/G orglice

Hohner Echo Harp; Pohajkovanje po čudoviti pokrajini je zagotovo koristno doživetje, še posebej ob ustrezni glasbeni spremljavi. Glasbeno ustvarjanje ..

85,00€ 89,47€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 85,00€
HOHNER 1896/20 Marine Band D orglice

Marine Band 1896 je klasična blues harmonika. Skoraj nespremenjena, odkar je bil patentirana leta 1896, ta ikonični instrument pooseblja resnični blue..

35,00€ 36,84€

Najnižja cena zadnjih 30 dni: 31,26€
Prikazujem 1 od 28 do 192 (7 strani)