LJ - 01 600 27 85 / [email protected]   |   CE - 03 492 53 51 / [email protected]   |   MB - 02 228 16 00 / [email protected]

Ostani doma in naroči preko spleta - BREZPLAČNA DOSTAVA pri nakupu nad 30 €! ... Imaš vprašanje? Ni problema, pokliči nas! *** KLIKNI TUKAJ ***

Ustne harmonike

Vas mikajo ustne harmonike?

Na tem mestu boste našli ustne harmonike na sto in en način, pa tudi vrsto koristnih informacij, ki vam bodo olajšale izbiro.

Ustne harmonike ali orglice spadajo med pihala. Glavni del so kovinski jezički, ki so na eni strani vpeti in na drugi pa prosti. Pri pihanju in vdihavanju zaradi zračnega toka zavibrirajo in tako zazvenijo. Tone določimo tako, da z ustnicami in jezikom izbiramo eno ali več odprtin, ki so običajno zaporedoma postavljene v vrsto, kot neke vrste ustnik. S pihanjem v določeno odprtino dosežemo en ton, drugega pa pri vdihu na isti odprtini.

Kateri so osnovni sestavni deli ustne harmonike?

Osnovni sestavni deli so:

  • jedro - narejeno iz lesa, plastike ali kovine;
  • dve plošči z jezički - izdelani običajno iz medenine, lahko pa tudi iz železaali aluminija;
  • dva pokrova - običajno kovinska, lahko pa tudi lesena ali plastična, z njima so zaščiteni jezički, hkrati pa služita tudi kot odmevnik.

Ustne harmonike ali orglice so na voljo v številnih izvedbah, velikostih in uglasitvah. Priljubljene vrste vključujejo diatonično, kromatično, tremolo in oktavno uglašene ustne harmonike.

Da bo vaša izbira orglic enostavnejša, vam predstavljamo glasbene zvrsti, ki jih lahko izvajate z orglicami in najprimernejši tip orglic, ki jih lahko izberete za izvajanje posamezne zvrsti glasbe.

Če ste absolutni začetnik, vam priporočamo, da kupite diatonične orglice z enojnimi jezički v C tonaliteti - to so tudi cenovno najbolj dostopne orglice. Vendar ne izberite najcenejših v ponudbi! Boljša kot je kakovost orglic, ki jih boste kupili, bolj zanesljivo in lažje bo igranje.

Diatonične ustne harmonike uporabljajo številni profesionalci, ki igrajo rock, blues, jazz, folk in country glasbo. Diatonične ustne harmonike so v 'Richterjevi' uglasitvi, kar pomeni, da nimajo vseh not lestvic v oktavnem obsegu, imajo le eno celotno durovo lestvico. Večina učbenikov za začetnike je napisanih za orglice v C tonaliteti.

Kromatične ustne harmonike bodo izbrali izkušenejši glasbeniki. Imajo širok spekter tonov, vključno z višaji in nižaji, ki so dostopni s pritiskom na drsnik, ki odpre drugo vrsto glasilk v orglicah. Kromatične orglice se lahko uporabljajo za izvajanje vseh vrst glasbe. Običajno se s temi orglicami izvaja vodilna melodija skladbe, za razliko od igranja akordov, kot je to v primeru diatoničnih orglic. Kromatične ustne harmonike se včasih uporabljajo tudi v blues glasbi, vendar pa so zaradi svoje raznolikosti primerne tudi za številne druge stile in jih je pogosto slišati pri izvajanju jazza, klasične glasbe, popa, soula itd. Izkušeni izvajalci lahko na tem inštrumentu igrajo praktično kateri koli glasbeni stil.

Katere ustne harmonike naj izberem za različne glasbene sloge?

Tradicionalna ljudska glasba

Tremolo ustne harmonike. Te orglice imajo dvojne jezičke za vsak ton, kar jim daje značilen bogat zvok. Z igranjem na takšne orglice boste z lahkoto pričarali idilično alpsko vzdušje. Izbirate lahko med različnimi Hohner tremolo in oktavnimi orglicami. Tremolo ustne harmonike občasno zasledimo tudi v country in pop glasbi, čeprav se tam sicer pogosteje uporabljajo diatonične ustne harmonike.

Blues glasba

Diatonične ustne harmonike. Priporočamo kakovostne orglice proizvajalcev Hohner (MS serija, Progressive ali Marine Band) in Lee Oskar (Tombo). Če ste začetnik ali želite samo občasno ljubiteljsko zaigrati, pa boste povsem zadovoljni s cenovno dostopnejšo Hohner serijo Enthusiast.

R&B, rock, country in pop glasba

Diatonične ali v nekaterih primerih kromatične ustne harmonike. Pri diatoničnih so za te glasbene zvrsti primerni enaki modeli kot za blues glasbo. Zahtevnejši glasbeniki pa bodo za bolj sofisticirane izvedbe lahko izbrali kromatične ustne harmonike Hohner.

Klasična glasba

Kromatične ustne harmonike. Izberite med raznimi Hohner kromatičnimi modeli.

Jazz glasba

Kromatične in v nekaterih primerih tudi diatonične ustne harmonike. Izberite kakovostne kromatične orglice med Hohner modeli. V kolikor pa boste v svet jazz glasbe vstopili z diatonično ustno harmoniko po vzoru Howarda Levyja, pa ne boste zgrešili z enim izmed njegovih priljubljenih modelov - Hohner Marine band 1896/20 ali Hohner Golden Melody 542/20.

Odgovoriti si morate na nekaj ključnih vprašanj, ki vam bodo v pomoč pri odločitvi za nakup ustne harmonike.

Sem popolni začetnik, kakšen tip ustne harmonike si naj kupim?

Najbolj priljubljene za popolne začetnike so diatonične ali Blues orglice z 10 luknjami, v C uglasitvi. Najpogosteje je učni literaturi za začetnike CD s posnetki melodij v tej tonaliteti (C) in z navodili za igranje.

Koliko bom moral odšteti za nakup začetniške ustne harmonike?

Začetniške ustne harmonike so v primerjavi z večino drugih glasbil cenovno zelo ugodne. Kakovostne začetniške orglice so na voljo že za okrog 10 evrov.

Sem že napredoval pri igranju in bi želel boljšo ustno harmoniko, kaj svetujete?

Najbolje, da se obrnete na naše prodajne svetovalce, ki vam bodo pomagali pri izbiri med profesionalnimi modeli proizvajalcev Hohner in Lee Oskar. Cene dobrih profesionalnih ustnih harmonik znašajo približno od 30 evrov naprej.

Kaj pa dodatki za ustne harmonike, ali pri vas prodajate tudi dodatke?

Seveda. Ponujamo veliko izbiro kakovostnih dodatkov, vse kar boste potrebovali!

Želim igrati blues. Katere orglice so zame najboljše?

Blues lahko igramo na večini vrst ustnih harmonik. Najpogosteje se igra na diatonične ali »blues« orglice z 10 luknjami. Ravno zaradi tega je ta tip diatonične ustne harmonike tudi dobil svoje drugo ime!

Kje izdelujejo najboljše ustne harmonike?

Vsekakor ima Nemčija največjo tradicijo pri izdelavi kvalitetnih ustnih harmonik. Najbolj priznane in razširjene so seveda orglice Hohner, prav tako Seydel, ki velja za najstarejšega proizvajalca ustnih harmonik. Sledi ji Japonska s proizvajalcema Lee Oskar in Suzuki.

-20%
HOHNER SUPER 64X C kromatična ustna harmonika HOHNER SUPER 64X C kromatična ustna harmonika

THE BLACK BEAUTY When the original Super 64X hit the market it astonished chromatic enthusiasts with its beautiful black and gold design and its volu..

399,20€ 499,00€

Top Seller
HOHNER Melody Star C ustna harmonika

Melody Star orglice so zasnovane posebej za začetnike s posebnim ustnikom, ki vam pomaga najti vsako posamezno luknjo z lahkoto in brez težav. Zahvalj..

17,90€

HOHNER 2416/40 Golden Melody C ustna harmonika

Golden Melody orglice krasi privlačen dizajn in pozlačeno ohišje niso vse, kar lahko ponuja ta ikonična ustna harmonika. Te orglice so edini diatoničn..

72,19€ 75,99€

-20%
ON STAGE IHH1020 držalo za orglice ON STAGE IHH1020 držalo za orglice

IHH1020, igranje orglic brez pomoči rok je dobrodošlo mnogokrat, seveda če ste npr. kitarist. Stojalo za orglice IHH1020, s katerim boste lahko lahko ..

10,40€ 13,00€

HOHNER 56/96CG ECHO HARP G ustna harmonika

Hohner Echo Harp - 96 glasov, dvostranska uglasitev C / G, klasična dvostranska tremolo uglašena harmonika. Vsi modeli v tej seriji so sestavljeni iz ..

109,00€ 114,74€

-25%
HOHNER SUPER 64 7582/64 C kromatična ustna harmonika

The rich smooth sounds of the Super 64 will take you to the next level of maturity with your playing style.  All the benefits of a 16-hole chromatic i..

249,75€ 333,00€

HOHNER HARMONICAS HARMONICA 270/48 CHROMONICA GOLD C kromatična ustna harmonika

Chromonica 48/270 The classic all-round chromatic harmonica, suitable for all styles. The Chromonica 48 has set standards for chromatic harmonica ma..

300,00€ 315,79€

Hohner Marine Band CROSSOVER A A dur Diatonična ustna harmonika Profesionalna Hohner linija Lahkotno igranje in momentarna odzivnost 20 medenin..

58,90€ 62,00€

HOHNER MZ99831 SERVISNI SET ZA USTNO HARMONIKO

Servisni komplet za orglice, vsebuje vse, kar potrebujete za osnovno vzdrževanje orglic. V kombinaciji z spletnimi vadnicami je ta majhen nabor visoko..

285,00€ 300,00€

-20%
HOHNER HARMONICA CHROM 280/64C C diatonična ustna harmonika

Tonaliteta: CŠtevilo jezičkov: 64Item No.: 02932 PRODAJNI POGOJI..

147,37€ 184,21€

HOHNER 504/20 Silver Star C Box Small ustna harmonika

HOHNER 504/20 C SILVER STAR orglice lahko zvenijo dobro v vseh situacijah. Zato jih toliko umetnikov iz rocka, popa in folka uporablja v svoji glasbi...

12,90€

Top Seller
HOHNER 562/20 Pro Harp C ustna harmonika

HOHNER 562/20 pro Harp orglice ponujajo prodoren zvok, robustno dober videz in dolgotrajno uporabo. To so Pro Harp orglice. V celoti črna zasnova, ki ..

33,25€ 35,00€

HOHNER 562/20 Pro Harp G ustna harmonika

HOHNER 562/20 pro Harp orglice ponujajo prodoren zvok, robustno dober videz in dolgotrajno uporabo. To so Pro Harp orglice. V celoti črna zasnova, ki ..

33,25€ 35,00€

HOHNER 270/48 C TENOR SUPER CHROMONICA C ustna harmonika

Super Chromonica;  Brezhibno zasnovan sistem drsnih gumbov vam omogoča, da je na voljo vsaka nota, vsak slog in vsak glasbeni stil. Spremenite tonalit..

143,45€ 151,00€

HOHNER 270/48 Chromonica A kromatična ustna harmonika

THE LEGEND REBORN It doesn’t really matter what kind of music you play, as long as it makes you feel good. One thing that does feel good is playing y..

142,99€ 150,52€

-15%
HOHNER 270/48 Chromonica Bb kromatična ustna harmonika

The Industry Standard. Ever feel like you're missing just the right note to get just the sound you need? The Super Chromonica is your answer. An impe..

127,95€ 150,53€

Top Seller
HOHNER 532/20 Blues Harp D ustna harmonika

HOHNER 532/20 Blues Harp orglice; Blagovna znamka "Blues Harp®" in Hohner orglice,  je dosegla kultni status na današnji glasbeni sceni. Model, ki nos..

29,45€ 31,00€

HOHNER 7538/48 Mellow Tone C kromatična ustna harmonika

Hohner Mellow Tone; Veliko ime ustne harmonike harmonike v jazzu Jean ‚Toots‘ Thielemans je eden najbolj prepoznavnih umetnikov na kromatični ustni ha..

190,00€ 200,00€

HOHNER Marine Band THUNDERBIRD LOW Eb ustna harmonika

THE MEANEST, FATTEST LOW-PITCHED SOUND AROUND Sometimes the sound of a harmonica in regular tuning is just not fat enough to really counterbalance th..

75,05€ 79,00€

HOHNER 270/48 DISCOVERY 48 C kromatična ustna harmonika

Za njihovo stoletnico delovanja, HOHNER postavlja nov mejnik, s katerim bo novi generaciji pomagal odkriti svet kromatične ustne harmonike. Discovery ..

119,99€ 126,31€

HOHNER 7574/64 Larry Adler C ustna harmonika

Hohner Larry Adler ustna harmonika; Lary Adler je najslavnejši kromatični orgličar na svetu, ki je s svojim revolucionarnim delom v filmih, muziklih i..

179,00€ 188,42€

HOHNER 560/20 Special 20 G ustna harmonika

HOHNER 560/20 Special 20 orglice; odlična dinamika bogatega zvoka, rilagajanje na slog igranja so edinstvene lastnosti Special 20. HOHNER 560/20 Speci..

28,99€ 30,52€

HOHNER 2005/20 Marine Band DELUXE B ustna harmonika

Marine Band Deluxe je v 21. stoletje prinesel neprimerljiv zvok originalne blues ustne harmonike. Z vključitvijo oblikovnih izboljšav, ki optimizirajo..

48,00€ 50,53€

HOHNER 562/20 Pro Harp D ustna harmonika

HOHNER 562/20 pro Harp orglice ponujajo prodoren zvok, robustno dober videz in dolgotrajno uporabo. To so Pro Harp orglice. V celoti črna zasnova, ki ..

33,25€ 35,00€

HOHNER 2013/20 Rocket Amp G ustna harmonika

Rock je marsikaj in tišina ni eno izmed njih. Da se ustna harmonika ne bi izgubila med glasnimi kitarami in prodornimi bobni, tako da mora biti tudi g..

39,90€ 42,00€

HOHNER 580/20 Meisterclasse D ustna harmonika

Visoko kvalitetne Hohner MS diatonic orglice z aluminjastim ohišjem možnost menjave glasilk svetel in čist zvok Elegantly formed, ergonomically d..

75,05€ 79,00€

HOHNER Marine Band THUNDERBIRD LE ustna harmonika

THE MEANEST, FATTEST LOW-PITCHED SOUND AROUND Sometimes the sound of a harmonica in regular tuning is just not fat enough to really counterbalance th..

75,05€ 79,00€

Hohner Marine Band Crossover; Po stotih letih je blues še vedno ena najvplivnejših glasbenih zvrsti na glasbeni sceni. Njegov vpliv je mogoče slišati ..

58,90€ 62,00€

Prikazujem 1 od 28 do 184 (7 strani)